Vad är Peltier-effekt?

Jean Charles Athanase Peltier förmodligen inte visste att han skulle vara en av de första uppfinnarna i kylskåpet. Moderna studenter introduceras ofta Peltier som fysiker, men kan vara förvånad över att han inte studera fysik fram till sin pensionering från klockan-göra affärer vid en ålder av trettio. Men oberoende av hans erfarenhet inom området, de bidrag han gjorde till fysik var enorm.

Den Peltier-effekt var en oavsiktlig upptäckt att Peltier gjorde när han undersökte elektricitet. I ett experiment att han skulle minnas resten av sitt liv, gick Peltier koppartråd och vismut tråd varandra och länkade dem till varandra, sedan till ett batteri. När han bytte batteriet på en av knutpunkterna i de två kablarna fick heta, medan den andra korsningen kallt. Om kylan korsningen sattes inuti en isolerad låda, det blev en låg verkningsgrad kylskåp. The Peltier-effekt är ibland tillsammans med dess invers, kallad Seebeck effekt, och de två effekter kan vara relaterade till en tredje, Thomson effekt. Tillsammans har Peltier, Seebeck och Thomson effekter är olika delar av samma vetenskapliga princip. I huvudsak visar Peltier-effekt som el kan orsaka en värme skillnad vid korsningen av två olika metaller kopplas samman.

Den Peltier-effekt har ersatts av andra metoder för uppvärmning eller kylning av samma orsak som det blev populärt att börja med: Även om processen och användningen av effekten är enkel, det är också ineffektiv. Den Peltier-effekt försvunnit en hel del värme, varför använda det på ett praktiskt sätt handlar om att hitta ett sätt att hantera detta överskott. Att sätta en fläkt i kylaren för att föra bort värmen är ett populärt sätt att göra det mer praktiskt, men det kan också vara ett dyrt fix. En Peltier-element har ett antal nackdelar förutom ineffektivitet. Den använder mycket el och skapar mycket mer värme än det transporterar, vilket lätt kan leda till överhettning om den extra värme inte kompenseras. Kondens är ett annat potentiellt allvarligaste problemet med att använda Peltier-effekt, som inträffar om komponenter kyls för mycket. Detta kan leda till en kortslutning mellan elementen, vilket är aldrig bra när det handlar om elektronik.

Alla negativen åt sidan, har Peltier-effekt en hel del tekniska potential. Det är mycket pålitlig, och eftersom den saknar rörliga delar, behöver man sällan underhåll. I motsats till andra typer av kylsystem, det Peltier metoden är lätt att transportera och prisvärd. Naturligtvis gjorde Jean Peltier vet inte den verkliga framtiden för fysiken bakom sin upptäckt, och sannolikt inte lägga så mycket tankar i det som han gjorde sitt andra intressen. Resten av sitt liv, studerat Peltier andra fysiska fenomen, bland annat på hög höjd kokpunkten av vatten och atmosfäriska elektricitet, bland annat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.