Vad är Mullerian Mimicry?

Mullerian härmning är ett biologiskt fenomen som innebär att två skadliga arter, som inte kan vara nära besläktade, kommer att efterlikna varandra i deras yttre utseende för att skrämma bort rovdjur. Dessa djur kan ha ett gemensamt rovdjur, och därmed uppleva ömsesidig vinning när deras kropp mönster är förknippade med fara i ögonen på rovdjur, vilket får dem att vara förbi. Den oftast angivna exemplet på Mullerian härmning är fjärilar, olika linjer som har liknande färgglada mönster på sina vingar för att skrämma bort rovdjur. The Butterfly faktiska avvärja mekanism är dess vidriga smak.

Mullerian mimicry är en av många former av mimicry anställd av organismer för att hjälpa dem att överleva. Till grund för många typer av härmning är Aposematism-den strategi där farliga organismer (getingar, gift grodor, etc. ) signal deras försvar mot predatorer genom granna färger som ljust gult, orange, lila eller rött. Detta är en strategi naturligtvis emot crypsis, där organismen försöker överleva genom att locka så lite uppmärksamhet som möjligt, som i kamouflage. Vissa organismer anställa även båda, försökte se osynlig tills de märkte, då det också flash varning färger eller symboler. Denna dubbla strategi återfinns bland många ormar och amfibier.

Begreppet Mullerian mimicry presenterades första gången 1878 av Fritz Muller, en tysk naturforskare och tidig förespråkare för Darwins theory of evolution. I omedelbar årtionden efter teorin publicerades naturalister tillbringade mycket tid på att försöka förklara vissa tycktes hål i teorin, att förena det med fältobservationer. En brittisk naturforskare, William Bates, studerat brasiliansk fjärilar och kom upp med idén om Batesian mimicry, där en ofarlig art härmar en skadliga arter, lurar rovdjuren att tro att det är skadligt. Detta visade hur självständigt utvecklas linjer kan komma att likna varandra genom naturligt urval. Vad var förvirrande var anledningen skadliga arter kom att likna varandra liksom. Denna fråga besvarades av Muller med sitt förslag Mullerian härmning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.