Vad är Laser pincett?

Laser pincett, även känd som optiska pincetter, balkar använder laser för att fånga mikroskopiska eller nanoscopic partiklar med exakt 3-dimensionell positionering. Den laserstrålar dra fördel av ett fenomen som kallas brytningsindex mismatch. Vi ser detta när vi tittar på ett halmstrå i ett glas vatten. På små skalor, de subtila böjning av ljus av partikeln leder impulser som transporteras till det, projicera en liten attraktiv eller frånstötande kraft. Resultatet är mycket finkornig precision och kontroll över en enda partikel i balken, kontroll på sub-nanometer skalor.

Lasern pincett fungerar bara när materialet används dielektriska, vilket är en isolator som är främmande för att elektromagnetiska fält. En fokuserad laser lasern pincetten genererar ett elektromagnetiskt fält i form av kortfattade ljus. Lasern pincett metoden kan användas för att levitera bakterier, virus, och till och med enstaka atomer och molekyler. För många applikationer är små prover bifogas en något större mikroskopiska pärla. Flera laser pincett kan även användas för att dra på delar av en molekyl, sträcker ut och gör det möjligt för forskare att observera hur den snäpper tillbaka. Detta är otroligt bra att belysa deras subtila kemiska egenskaper.

Fenomenet med optiska spridning av mikroskopiska partiklar rapporterades först av Bell Labs forskare Arthur Ashkin 1970. Då, 1986, skrev vetenskapsmannen Steven Chu och andra en uppsats i ämnet och förbättrat systemen kraftigt. Dr Chu fortsatte med att använda laser pincetten i ett stort antal användbara områden, inklusive kylning av atomer genom att stoppa dem på plats, och vann 1997 års Nobelpris i fysik för hans hårda arbete.

Laser pincett har varit ovärderliga i studien i små funktioner i biologiska maskiner, såsom allestädes närvarande biologiska motorer som driver rörelse i cellen. Detta bidrar till den framväxande vetenskapen om nanoteknik, och utökar vår kunskap om biologi kraftigt. Laser TWEEZER-baserade sondera av cytoskelettet i celler hjälpte forskare skapa en högupplöst karta över cellen, med fler detaljer än andra metoder skulle ha producerats. Laser pincett fortsätta att vara ett hett forskningsområde, med intrepid forskarlag på Berkeley, Stanford, MIT, och många andra universitet utnyttja de utredningar möjligheter som tekniken har att erbjuda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.