Vad är Fingerprint Lifting?

Fingerprint lyft är processen för att säkra kopior av fingeravtryck som finns kvar på en brottsplats. Framgångsrikt lyft ett antal utskrifter ökar möjligheten att fastställa vem som var på plats under den senaste tiden, vilket i sin tur bidrar till den bevisning som krävs för att identifiera och motivera gripandet av gärningsmannen. Det finns flera olika sätt att fingeravtryck lyft som används runt om i världen, inklusive förfaranden som gör det möjligt att lyfta fingeravtryck som är osynliga för blotta ögat. För att förstå idén med fingeravtryck lyft är det viktigt att notera att det finns tre typer av fingeravtryck som kan finnas på en brottsplats. Plast utskrifter är en uppsättning av utskrifter som finns kvar för visningar på mjuka material. Utskrifter av denna typ kan visas på en tvål, i dammet kvar på en bordsskiva eller avtryck som lämnats kvar efter hantering ljus gjorda av vax.

Synliga utskrifter fingeravtryck som lämnades kvar efter att fingrarna kommer i kontakt med någon typ av ämne som ger ett intryck när individen vidrör en yta. Till exempel syns utskrifter kvar när blod blir på händerna och den enskilde berör ett dörrhandtaget, en vägg eller duk. Tillsammans med blod, kan ämnen som våt färg, bläck, och med fett på händerna leda till att lämna tydliga typer av utskrifter som är mycket användbara för identifiering. Den tredje klassen av fingeravtryck, så kallade latent eller osynliga utskrifter, är de som blir kvar när fingrarna kommer i kontakt med föremål såsom dricksglas, aska brickor eller andra ytor. Utskrifter av denna typ utvecklas när svetten eller naturliga oljor på huden kommer i kontakt med ytan. Även om inte alltid är omedelbart synliga, kan användningen av fingeravtryck pulver orsakar ofta utskrifterna ska visas. när ett antal utskrifter identifieras, själva processen med fingeravtryck lyft börjar. Med plast och synlig, framkallning av digitala foton som skrivs ut tas normalt. Tillsammans med fotobevis finns det flera olika pulver som kan tillämpas direkt på trycket. Specialized papper tillämpas sedan att göra ett intryck av trycket. Stor skicklighet krävs vid lyft skriver på detta sätt, eftersom det är mycket lätt att smetas ut och därmed göra den bevisning onyttig. Av denna anledning endast specialutbildade tjänstemän inom brottsbekämpande myndigheter delta i denna typ av fingeravtryck lyft. En vanlig strategi för att lyfta latent utskrifter innebär att man använder Cyanoakrylat ester, en ingrediens som finns i många snabbtorkande lim produkter. Denna process innebär att placera föremål som misstänks för innehav skriver i en kontrollerad miljö tillsammans med en uppmätt mängd av substansen. Eftersom Cyanoakrylater ester värms upp, börjar det släppa rök. Under en period av flera timmar, exponering för rök gör att utskrifter blir väl synliga, vilket gör det lättare att fotografera avtryck innan alla försök att kopiera utskrifter till ett annat medium görs.

Den exakta metoden för fingeravtryck lyft beror också på vilket medium som håller ut. Pulver fungerar bra på jämna ytor, medan användningen av cyanoakrylat ester eller produkter som silvernitrat är effektivare med ytor som är bifftomater eller annars inte slät. Under åren har konsten att fingeravtryck lyft blivit alltmer sofistikerade. Idag är det möjligt att hämta fingeravtryck som aldrig skulle ha funnits i årtionden tidigare, en verklighet som ökar möjligheten för brottsbekämpande myndigheter att samla in relevanta uppgifter som behövs för att lösa brott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.