Vad är Color Kontinuitet?

Color beständigheten är en del av det visuella intrycket system som tillåter människor att uppfatta färg i en rad olika villkor, och att se en viss enhetlighet i färg. Ett äpple som är rött i ljusa morgonen solljus visas också rött under levande ljus och sent på eftermiddagen, när våglängder av ljus faktiskt är mycket olika. Likaså, om Apple är delvis i solen och delvis i skuggan, kommer en observatör läsa hela äpple som rött. Detta tillåter någon att känna igen äpplet trots att förutsättningarna har förändrats, med ögon uppfattar färgen som relativt konstant. Detta system är en del av ett större system av subjektiva beständighet. Subjektiva kontinuitetskontroll används av hjärnan för att hjälpa människor uppfattar objekt i föränderliga situationer. Detta säkerställer att de kan känna igen dessa objekt, som bistår med förståelse av världen och kan också bli viktigt för säkerheten. Till exempel kan förmågan att känna igen en viss form kan hjälpa någon att undvika fara, och möjligheten att kompensera för avstånd när du tittar på en scen också vara viktigt. Subjektiva ihärdighet gör det också möjligt för människor att identifiera och länka tematiska delar, som när människor känner ett konstverk eftersom den avbildar en välbekant scen.

Färg ståndaktighet använder information från olika kon celler i näthinnan. Kottarna är sensibiliserade för olika våglängder av ljus, och deras kollektiva behandlas av hjärnan för att bestämma vilka färger någon ser på. Färger kan påverkas av vilka våglängder av ljus som finns och av omgivande färger, vilket är varför en färg kan se väldigt olika ut beroende på vad som är placerad bredvid den.

Denna aspekt av människans färg perception system upptäcktes på 1970-talet. Det var faktiskt en fotograf som identifierade fenomenet färg ihärdighet, kanske för fotografering kräver ofta en mycket stor medvetenhet om färg och befintligt ljus. Färg beständigheten har sedan dess studerats ingående för att lära mer om hur människor ser på färgen och hur uppfattningen av färg kan förvrängas.

p

Många exempel användas för att visa färg beständighet och knepen som kan spelas med färg används ett rutnät som kallas Mondrian. Rutnätet består av en serie kvadrater med försöksledaren manipulera tillgänglig ljusnivåer att se hur människor uppfattar färger på rutorna. En orange fyrkant, till exempel, kan i rött på en annan våglängd, och torg i samma färg kan se olika ut, beroende på vilka färger som omger dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.