Vad är Amorf Metal?

En amorf metall är en metall med en oordnad atomära struktur, i motsats till de flesta metaller, som har en regelbunden struktur. Dessa ämnen är också kallas metalliskt glas, eftersom ett sätt att göra amorfa metaller liknar förfarandet för glas, men med metall istället för kisel. Studier visar att amorfa metaller kan vara mer än dubbelt så starkt som vanligt metall, och är idealiska för militära rustningar, väger samma som vanlig metall. På grund av materialets oordnade struktur, är det också mer motståndskraftig mot korrosion och slitage.

Amorfa metaller skapades först på Caltech av Pol Duwez 1957. Duwez skapade amorf metall genom kylning en legering (Au 80 Si 20 ) från ett flytande tillstånd i under bråkdelen av en sekund. Den svalningshastighet fick överstiga en miljon grader Kelvin per sekund, så kyla metallen från flytande tillstånd till en fast tillstånd skulle inträffa i millisekunder. Kyla detta snabbt hindrade metall från utkristalliserar som en typisk metall, vilket ger den dess unika amorf struktur. I början var begränsade former av amorf metall, bestående mestadels av tunna band, folier och tråd. Dessa begränsningar var påtvingade av behovet av en snabb svalningshastighet.

Amorf metall lämpar sig för kommersialisering gjordes först 1976 av C. Graham och H. Liebermann. De använde en underkylda snabbt snurrande hjul att skapa stora kvantiteter av amorf metall lämpar sig för låg-distribution förlust krafttransformatorer, kommersialiserade under namnet Metglas. Amorf metall kan snabbt magnetiserade och avmagnetiserade, vilket leder till energibesparing när den används i transformatorer på elnätet. 70-80% mindre energi förbrukas av amorf metall transformatorer, minska CO 2 utsläppen och spara energi. Idag är amorf metall transformatorer används flitigt i Indien och Kina, där de har använts för att framgångsrikt minska utsläppen av växthusgaser.

under hela 1980, material forskare experimenterade med olika legeringar, för att minska den nödvändiga svalningshastighet för att skapa amorfa metaller. De lyckades få ner den kritiska svalningshastighet från hundratals Kelvin per sekund till bara en Kelvin per sekund, vilket gör att tillverkningen av bulk metalliskt glas mer genomförbar. Under 2004 har forskare lyckats i bulk amorft stål, som banar väg för vidare kommersialisering av materialet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.