Vad aktiveringsenergi?

All materia består av molekyler. Många molekyler kan fredligt samexistera nästan obegränsat. Vissa molekyler dock leda till någon form av reaktion när de kommer i kontakt med vissa molekyler. För denna reaktion ska uppstå måste molekylerna föras extremt nära varandra och i en viss riktning. Aktiveringsenergi är också involverad i många reaktioner, eftersom det vanligtvis, reaktioner också innebära att bryta av befintliga obligationer. En betydande mängd energi krävs ofta för en kemisk reaktion sker, beroende på styrka av de obligationer som behöver brytas. Mängden aktivering energi som krävs för att starta en reaktion kallas ofta energi barriären. Denna energi är sällan av partiklarna kolliderar, så att andra faktorer är nödvändiga för att hjälpa molekyler rensa energi hinder och underlätta den kemiska reaktionen. Värme, en fysisk faktor, och lägga ett lämpligt enzym, en kemisk faktor, är två exempel på faktorer som aktiverar molekyler. När en kemisk reaktion har startat, släpper det ofta tillräckligt med energi, oftast som värme, för att aktivera nästa reaktion och så vidare i en kedjereaktion. Detta är precis vad som händer med en brand. Trä kan ligga i en vedtrave i åratal utan brast i lågor spontant. Gång i brand, som aktiveras av en gnista, det bokstavligen drar sig som den värme som frigörs levererar aktiveringsenergi för att hålla resten av vedeldning. Uppvärmning en blandning kommer att öka graden av reaktionen. För de flesta biologiska reaktioner, är uppvärmning opraktiskt kroppstemperatur är begränsad till ett mycket litet intervall. Värme kan endast användas som ett sätt att övervinna den energi som hinder för en mycket begränsad omfattning innan celler är skadade. För reaktionerna för livet att äga rum, måste celler använda enzymer för att selektivt sänka aktiveringsenergi reaktioner.

Enzymer är proteinmolekyler som fungerar som biologiska katalysatorer. En katalysator är en molekyl som påskyndar en kemisk reaktion, men förblir oförändrad i slutet av reaktionen. Nästan varje metabolisk reaktion som sker i en levande organism katalyseras av ett enzym. Enzymer har exakta tredimensionella former och ha en aktiv hemsida, som när en molekyl kan fästa sig till enzymet. Formen på den aktiva webbplats kan vissa molekyler att binda till det perfekt, så varje typ av enzymet kommer vanligtvis handla om bara en typ av molekyl som kallas substrat molekylen. Reaktioner som katalyseras av enzymer kommer att ske snabbt vid mycket lägre temperaturer än utan dem. Till exempel under andning, glukos molekyler reagerar med syremolekyler och bryts ner till koldioxid och vatten och frigör energi . Eftersom glukos och syre inte naturligt reaktiva, en liten mängd aktivering energi måste läggas för att starta respiration process. När en av substratet molekyler binder till de nödvändiga enzymet, formen av molekylen blir något. Detta i sin tur gör det lättare för den molekyl som binder till andra molekyler eller byta till produkten av reaktionen. Som sådan har enzymet minskat aktiveringsenergi för reaktionen, eller gjort det lättare för reaktionen att ske.

Om energin barriären inte fanns, det komplexa högt energiinnehåll molekyler som varierar beroende skulle vara instabil och bryts ned mycket lättare. Den aktiveringsenergi barriären därför hindrar de flesta reaktionerna äger rum. Detta garanterar en stabil miljö för allt levande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.