Varför får Bröd Moldy?

Mold, hittades på gamla eller okylda bröd, kommer från svampar, en av de mest allmänt utbredda och framgångsrika former av liv på planeten. Det finns massor av tusentals arter, som finns praktiskt taget överallt. Forskare som studerar svampar kallas mycologists, berättar att ungefär en av var 20 levande arter är en form av svamp. En svamp är en växt utan klorofyll. Eftersom de saknar klorofyll, svampar kan inte ta emot energi direkt från solen, och därför lever på andra växter och djur. Vissa svampar är parasiter som aktivt angriper en värd för näringsämnen. Men de flesta är asätare, svarvning organiskt material i marken. Utan svampar skulle många växter dör, eftersom de kräver bördig jord för att trivas.

Svamp tenderar att vara flexibel om val av livsmedel. De diet på en mängd olika organiska molekyler och deras flexibilitet har ett stort ansvar för att de har stor utbredning. Svampar producera dussintals matsmältningsenzymer och syror, som de utsöndrar i ett material när de växer över den. I bröd, dessa enzymer bryter ner cellväggarna av det organiska materialet som ingår i bröd, släppa lättsmälta, molekylärt enkla ämnen. Såhär bröd blir mögligt. Till skillnad från människor, mögel proverna först, sedan äter, snarare än tvärtom. Under rätt förutsättningar, finns det former av svampar som äter nästan allt annat än metall. Special svampar framställs genom selektiv avel används ibland som medel för att nå särskilda föreningar för sanering.

Svamp reproducera exponentiellt tills tillgängliga näringsämnen är uttömda. Vissa former av mögel kan fördubbla sin massa varje timme. De återges med hjälp av sporer, små vektorer som produceras av svampen en masse. Sporer är mycket små och många-det är förmodligen miljontals svampsporer i rummet med dig just nu.

Som tur är kan dessa sporer förstöras genom kokning, vilket är anledningen brödet inte omedelbart bli smittad med mögel. Men med tiden, luftburna sporer kommer ut den näringsrika yta av bröd och börja multiplicera-även under de kalla förhållanden i ett kylskåp. Vid fryspunkten, svampar blir vilande. Men om de utsätts för värme igen, de kan återuppliva och fortsätter att växa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.