Vad är trombocytaktivering?

trombocytaktivering är en serie av Cascading svar som möjligt blodplättar att reagera på en skada. Trombocyter kan ses som ett av kroppens lagen i nödsituationer, vid en klippa eller bränna sker, skickar kroppen ut en nödsignal, och trombocyter finns bland de många specialiserade celler som flockas till platsen. Hos personer med låga trombocyter, kan det vara svårt att kontrollera blödning eftersom inte tillräckligt med trombocyter kan aktiveras. Däremot kan en hög trombocyter leder till ökad förmåga att levra sig, vilket kan bli ett problem när trombocytaktivering inträffar.

trombocyter faktiskt bitar av celler som härrör från megakaryocyter produceras i benmärgen. I sin oaktiverade tillstånd, trombocyter är ungefär skivformiga, och de flyter genom blod, cirkulerar i hela kroppen så att de kan reagera snabbt på en skada. Livet på trombocyter i blodet är ca åtta till 10 dagar, och kroppen hela tiden producerar mer, när någon är frisk, för att fylla på trombocyter som gått förlorade. När huden är skadad, trombocyterna är utsätts för kollagen, vilket får dem att aktivera. Trombocytaktivering utlöser frisättning av kemikalier som orsakar ytterligare trombocyter att aktivera. Aktiverade trombocyter ändra utseende, lägger ut fingrar som får dem att ta på en stjärna form. Trombocyter har också lett till kluster och binder samman, tätning platsen för en skada för att stoppa blödningen.

Under ytan av huden, trombocyter koagulerar under trombocytaktivering, så att blodet inte kan rinna ur en skadad fartyg. Ovanför huden, skorv de och bildar ett skyddande skikt. I båda fallen trombocyter stoppa blödning och skydda kroppen medan den läker och återskapas skadade området. är folk ibland ges transfusioner av trombocyter när deras blodplättar är lågt så att de har tillräckligt med trombocyter för trombocytaktivering inträffa. I kirurgi, kan patienterna få både blod och trombocyter för att kompensera för blodförlust och stöder kroppen under operationen så att patienten kommer att stanna så stark som möjligt. Nivåer av blodplättar kan mätas i rutin bloodwork, något som vanligtvis beställs innan operationen.

Individer med trombocyter störningar kan ha minskat eller förhöjda nivåer blodplättar. En rad olika metoder kan användas för att behandla dessa sjukdomar, beroende på vilka villkor en patient har. Vissa läkemedel kan också orsaka problem med trombocyter och i vissa fall faktiskt kan användas medvetet av detta skäl, oftast när det gäller mediciner som minskar trombocyttal att förhindra koagulation hos patienter som löper risk för blodproppar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.