Vad är ett radioteleskop?

Ett radioteleskop är ett teleskop som används för att samla in data från radion utbud av det elektromagnetiska spektrumet. Ett antal astronomiska observationer kan göras med radioteleskop, göra uppgifter som de samlar in mycket värdefullt. Några typiska exempel på radioteleskop inkluderar den stora skålen teleskopet i Arecibo i Puerto Rico och de teleskop som används vid National Radio Astronomy Observatory (NRAO) i Green Bank, Virginia. När folk ser upp på natten himmel och se dagens ljus avlägsna stjärnor, är de egentligen bara ser en mycket liten del av en mycket större bild. Stjärnor och andra astronomiska objekt avger vågor i olika områden av det elektromagnetiska spektrumet. Även om dessa utsläpp inte kan ses eftersom de inte förekommer i det synliga spektrumet kan de plockas upp med radioteleskop och andra mycket känsliga enheter upptäckt, som alla är utformade för att samla och förstärka informationen så att den kan studeras. Det stora problemet för ett radioteleskop är att jordens atmosfär stör nämnvärt med radiovågor som avges från avlägsna objekt, vilket gör dem väldigt svaga när de når jorden. Radioteleskop är antingen mycket stora eller består av en matris med anknytning teleskop för att kompensera för detta problem. De fungerar som jättelika antenner för att plocka upp även de svagaste signaler, och de är klassiskt belägna i avlägsna områden för att minska störningar från andra strålningskällor så att signalerna kan komma genom att tydligare med radioteleskop.

Icke-forskare faktiskt plocka upp radiosignaler från universum hela tiden, även om de inte inser det. Den statiska som fyller radion när den inte lyssnar på en viss station innehåller strålning från ett stort antal källor till jorden tillsammans med en mycket liten del av strålning från rymden, ett faktiskt trimma in till Big Bang, på sätt och vis , medan du lyssnar på statisk. Den radioteleskop är utformad för att förstärka de signaler som produceras av objekt såsom kvarkar, planeter och stjärnor så att astronomerna kan studera dem, med olika mönster bryning på om olika delar av radiospektrum för att göra olika typer av observationer.

Med hjälp av radioteleskop kan astronomer lära sig mer om universums natur och ursprung i universum. Den radioteleskop har bidragit väsentligt till utvecklingen av teorier om hur Big Bang uppstod och hur objekt bildas och förstörs i universum. De ger också information om fjärran och nära grannar lika, men hittills har forskarna inte plockat upp några tecken på radiosändningar som avsiktligt skapas från någon annan planet än Jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.