Vad är en tropisk cyklon?

En tropisk cyklon är en typ av väder som rör sig över varmt hav och ofta medför regn, vind och hög surfa till strandnära samhällen. Storleken på en tropisk cyklon kan variera från 120 miles (193,1 km) till 1. 200 miles (1,931. 2 km) i diameter. Detta är ett lågtryckssystem, vilket innebär att det färdas vädret som åtföljer det är mer än sannolikt bli molnigt och regnigt.

tropiska cykloner snurra åt olika håll beroende på vad halvklotet de ligger, i norra halvklotet, snurra de i en moturs. Eftersom det rör sig över varmt havsvatten, samlar en cyklon energi och värme från vattnet nedanför. Alla avdunstning av fukt från havet gör i princip cyklonen mer kraftfull, bränslepåfyllning det som en motor. Denna energi, i kombination med spiral vind nära havsytan, hjälpa cyklonen att växa sig starkare och fortsätta på sin väg. En typ av tropisk cyklon är en tropisk depression, som har vindhastigheter som inte överstiga 38 miles per timme (61 km /h). Om vindhastigheten ökar, och vindar flöde från 39 mph (62. 7 km /h) till 73 mph (117,5 km /h), är den cyklon då kallad tropisk storm . Officiellt tar en tropisk cyklon plats när ett system har vindar på minst 74 mph (119 km /h). På västra norra Stilla havet, är en tropisk cyklon kallad tyfon . I östra norra Stilla havet och norra Atlanten, en tropisk cyklon av samma styrka kallas en orkan .

Centrum av en tropisk cyklon kallas en öga . Luft i mitten, eller ögat, av en cyklon är varmare än den omgivande luften som är en del av cyklonen. Ett öga-vägg är området kring ögat, och består av tjocka moln. Detta är det område där mycket aktivitet händer, och meteorologer ägna stor uppmärksamhet åt denna del av en cyklon vid övervakning av rörelser.

Tropiska cykloner normalt inte pågå längre än en vecka i längden. Deras styrka avtar när de reser över kallt vatten, liksom när de måste färdas över landmassor.

Tropiska cykloner är förknippade med kraftiga regn och starka vindar. Den höga regnmängder som uppstår leder ofta till en risk för översvämning. För dem som bor i kustnära områden, i synnerhet låglänta kustområden, den höga surfa som skapas av vinden från en cyklon kan vara en stor risk. Detta kallas stormflod , och är en av de främsta orsakerna till olyckor och skador av tropiska cykloner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.