Vad är en biologisk risk?

En biologisk fara, även känd som en biologisk fara, är en organism eller en biprodukt från en organism som är skadliga eller potentiellt skadliga för andra levande varelser, i första hand människor. Vanliga typer av biologiska risker är t. ex. virus, medicinskt avfall eller toxiner som har skapats av en viss organism eller mikroorganism. Den "Biohazard symbol" är en bekant syn på sjukhus, och de föremål som bär den ska behandlas med yttersta försiktighet. Det finns fyra nivåer av biohazards klassificerade av Center for Disease Control and Prevention (CDC ) i USA. En nivå 1 biologisk risk innebär minsta risk medan en nivå 4 utgör de största. CDC har ett stort antal rutiner för att förhindra en biologisk fara katastrof, och många olika sätt att hantera och rensa upp små och stora föroreningar katastrofer.

Level 1 biologiska risker består främst av bakterier och andra mikroorganismer, som utgör en liten risk när det gäller exponering och kan därefter överlämnats bort genom att helt enkelt använda handskar eller en mask. De kan i allmänhet hanteras i separata soporna behållare utan bekymmer och är lätta sanerade. Nivå 2 biohazards består av virus och bakterier som kan ha en begränsad negativ inverkan på människor, till exempel de kan orsaka en sjukdom som till exempel salmonella förgiftning, hepatit, mässling, borrelios och mer. Personer som arbetar i förekomsten av dessa biologiska faror vanligen utöva en betydande mängd vård i sin hantering och förvaring med rätt hand, öga och kroppsskydd. När biologiska risker bedöms vara på nivå 3, de blivit mycket allvarligare, eftersom kontakten med dem kan nu vara dödlig om den lämnas obehandlad. Exempel om biohazards på denna farliga nivå är mjältbrand, West Nile-virus, malaria, tyfus och mer. Människor att hjälpa offer för biologiska faror på denna nivå måste vara välutbildade och använder mycket specifika säkerhetsutrustning och kläder så att de inte kontrakt en dödlig sjukdom. Detsamma gäller naturligtvis på nivå 4 biohazards, för vilka det finns inga kända behandlingar, i allmänhet med dödlig utgång, och är lätt sprids genom kontakt och genom luften. Någon som arbetar i närheten av nivå 4 biohazards såsom Ebola eller denguefeber, till exempel, måste använda en lufttät Hazmat kostym med sin egen syretillförsel.

är en universell symbol för biohazards som skapades 1966 av Dow Chemical som används för att beteckna förekomsten av farliga biologiska material. Den biologiska fara symbolen kan användas på många platser som sjukhus, laboratorier, kemiföretag och andra platser där det finns risk för farlig förorening. Du kan se symbolen på en läkarmottagning eller en plats där injektionssprutor samlas, såsom blod och plasma för center. En fara som är giftig, men inte en biologisk fara betecknas enbart genom en symbol för en dödskalle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.