Vad är en URANFYNDIGHET?

En URANFYNDIGHET är en deposition av uranmalm eller mineral som innehåller uran. Uran är faktiskt en mycket omfattande del, fann kraftigt i världen, men avlagringar i koncentrationer tillräckligt hög för att vara användbara är relativt sällsynta. Således kan livskraftiga uranfyndigheter vara mycket värdefullt att de nationella regeringarna och de människor som kontrollerar mineral rättigheter vid anläggningen.

Världens ledande tillverkare av uran är Kanada, Kazakstan, och Australien, som tillsammans svarar för omkring två tredjedelar av världens uran. En gemensam uranmalm är uraninite, ibland kallade PECHBLÄNDE, även om en URANFYNDIGHET kan innehålla andra malmer också. Grund av att säkerhet inte kan vara mycket rik på uran, gruvföretag använder ofta dagbrott och gruvor för att utvinna uran, med målet att få tillgång till så mycket som möjligt. Det finns ett antal olika typer av URANFYNDIGHET som har identifierats av geologer och forskare. En av de vanligaste och mest produktiva är en noncomformity pant, vilket sker i närheten av en geologisk visat sig, ett avbrott i den geologiska register som kan orsakas av ett antal omständigheter. Andra typer av uranfyndigheter inkluderar påträngande, Breccia komplexa, sandsten, metamorfa och vulkaniska avlagringar. Geologer genomföra uran prospektering kan söka efter webbplatser med geologiska egenskaper som antyder att uran kan finnas i användbara mängder.

Australien värd för största URANFYNDIGHET i världen, tillsammans med rika fyndigheter av annan nyttig geologiska ämnen. Fyndigheter av uran identifieras med hjälp av verktyg som kan hitta höga halter av radioaktiva isotoper, såsom Geigerräknare. När detta säkerhetsåtgärder behöver vidtas, eftersom uran är förknippad med radon, som kan vara farligt. Utan att vidta åtgärder för att skydda deras säkerhet kan arbetstagarna utveckla cancer och andra hälsoproblem på grund av arbete i eller nära urangruvor och anläggningar som bearbetar uranmalm.

Förutom att öppna tekniker grop utvinning, underjordisk gruvdrift, lakning, och havsvatten behandling kan också användas för att få tillgång till en URANFYNDIGHET. Gruv-teknik som används kan påverka priset på uran utvinns, som arbete intensivodlingsmetoder lägga till kostnaderna för produktion. Medan många människor förknippar uran med atombomben, är denna aspekt också används i kärnkraftverk och vissa andra civila yrken däribland fotografi, mikroskopi och vetenskaplig forskning. Det radioaktiva egenskaper i denna del anses i civila tillämpningar och åtgärder vidtas för att säkerställa att den används på ett säkert sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.