Vad är en Supercritical Gas?

Supercritical gas, mer korrekt kallas superkritisk, är en distinkt tillstånd av materia som har egenskaper både vätska och gas. En superkritiska gas kan betraktas som en mellanhand mellan stat vätskor och gaser. Supercritical gaser är bara skapat ovanför ett material termodynamiska kritiska punkten. Det innebär vanligtvis höga tryck, ofta mellan cirka 40 och 80 atmosfärer, men det varierar stort. Några kritiska punkter, framför allt vatten, är så höga som 218 atmosfärer och därefter. Superkritiska vätskor med låg viskositet och hög diffusivities.

Supercritical gaser kan diffundera in och genom fasta ämnen som en gas, men också löser vissa material som en vätska. Superkritiska vätskor finns i minst två områden i naturen. Den första är runt hydrotermiska skorstenar och ubåt vulkaner på havsbotten, där trycket är så stort att det skapas en överkritisk gas är möjlig. Trycket 3 km (1. 8 mi) underwater är 300 atmosfärer, mer än tillräckligt. Annan fysisk superkritiska gas är den lägre atmosfären på Venus, som är mycket tät och varm (93 atmosfärer, 735 K) på ytan. Märkligt nog innebär detta att endast två stater i ärendet finns på ytan: solid och superkritisk gas. Konventionella vätskor och gaser existerar inte där.

Supercritical vätskor har minst ett dussin industriella tillämpningar. En är superkritisk extraktion, där superkritiska vätskor som används för att extrahera en del material från omgivande matris. Detta används för att utvinna koffein från kaffe bönor. Superkritisk koldioxid suger koffein rätt ur dem. Likaså är superkritiska vätskor används i superkritisk torkning, som utvinner vätska från en matris. Detta används vid framställning av biologiska prover för elektronmikroskopi, samt syntes av aerogel, ett material som håller 12 Guinness World Records för egenskaper som lätthet och isolering.

>

Supercritical water oxidation används för att oxidera farligt avfall, vilket gör dem säkra för destruktion. Processen används också för att syntetisera mikro-och nano-partiklar för olika farmaceutiska applikationer. På baksidan av superkritisk extraktion kallas impregneringen, där ett material införs till en matris i stället bort. The list goes on. Som ni kan se är tillämpningar superkritiska vätskor är många.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.