Vad är en Exocet-missiler?

Exocet robotar är en fransk-byggda Sjömålsrobot som har varit i bruk sedan 1979. Den Exocet missil kan leverera en 165 kg explosiva stridsspets till en räckvidd på 70-180 km. Ett hav-skimming missil, förblir Exocet tillräckligt nära vattnet att det kan vara svårt att plocka upp på radarn. Det finns flera versioner av Exocet-missiler som kan startas från ubåtar, ytfartyg eller flygplan. Flera hundra av dessa robotar lanserades av Iran under Iran-Irak kriget, och några inleddes av Argentina mot brittiska fartyg under Falklandskriget.

Tuned för att göra största möjliga skador på fartyg, en Exocet robotar kan resa på 315 m /s (1134 km /t), vilket betyder att den träffar mest mål inom ett par minuter från lanseringen på de flesta. Denna hastighet är strax under ljudhastigheten, vilket gör att Exocet robotar från att skapa en lätt upptäckas sonic boom. Börjar sin flygning som uteslutande bygger på tröghet, i luften missil tänds ett internt radar navigations system som hjälper den slipa sig sitt mål.

År 1982, under Falklandskriget mellan Argentina och Storbritannien om Falklandsöarna utanför sydöstra kust Argentina, användes flera Exocets till förödande effekt på den brittiska flottan. Super Entendard stridsflygplan utrustat med Exocet-missiler lyckats sänka HMS Sheffield , en jagare, den 4 maj, och 15. 000 ton handelsfartyg Atlantic Conveyor den 25 maj. Detta gjorde Exocet-missiler världsberömd. I Storbritannien, termen "Exocet" blev en kortform för en förödande attack.

Nyligen offentliggjorda dokument klargöra att vid tidpunkten för Falklandskriget, brittiska militären intelligens var skrämmas mycket av Exocet-missiler, oroa dig för ett "mardrömsscenario" där en eller båda av flottans hangarfartyg i området kan ha sjunkit, att återerövra Falklandsöarna mycket svårare. Kostnadsskillnaden mellan en Exocet och ett hangarfartyg är stort-flera miljoner dollar jämfört med tiotals miljarder dollar. Sårbarhet för kapital fartyg Sjömålsrobot attacker har orsakat vissa militära strateger att ifrågasätta värdet av dessa fartyg. Sådana frågor spelar en roll i den strategiska planeringen i USA, särskilt mot bakgrund av ett eventuellt krig med Kina över Taiwan. Utan en effektiv anti-missil system, kärn-tippas eller konventionell Exocets skulle sannolikt sjunka mycket av US Navy.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.