Vad är Wolf-Rayet Stars?

Wolf-Rayet stjärnor (förkortas ibland WR stjärnor) är gammal, mycket massiva stjärnor (~ 20 solmassor) i färd med att mata sitt material till det interstellära mediet. I motsats till solen, som matar 10 -14 % av dess massa per år genom solvinden, Wolf-Rayet stjärnor förlorar 10 -5 av deras massa per år. Deras ytor är extremt varma-25. 000 till 50. 000 K.

Wolf-Rayet stjärnor har använt en viktig del av kärnbränsle, tvingas säkring tyngre grundämnen som helium och kväve ( "WN" sekvensen) eller helium, kol och syre ( "WC" sekvens). Dessa tunga grundämnen sparkas upp kring atmosfären hos stjärnan, och de absorberar ljus och värme avges från stjärnan, framdrivning utåt. Wolf-Rayet stjärnor har atmosfär så stort att deras tjocklek är jämförbar med stjärnan själv.

Den stora mängden överhettad material kastas ger WR stjärnor stark utsläpp spektra, så anmärkningsvärt att Wolf-Rayets är bland det enklaste stjärnor att iaktta i närliggande galaxer. 230 Wolf-Rayets har observerats i Vintergatan, omkring 100 i Stora Magellanska molnet, och 12 i Lilla Magellanska Cloud.

Wolf-Rayets är relativt kortlivade eftersom de inte kan fortsätta att mata ut stora delar av sin massa och samtidigt fortsätta att överleva. Så småningom, förlorar stjärna trycket som krävs för att härleda fusionsenergi från dess innehåll och kollapsar stjärnan bildar en collapsar. Kärnan blir ett svart hål, medan materialet i manteln får dras in till centrum vid relativistiska hastigheter, frigöra enorma mängder av gammastrålar. Den efterföljande explosion tros vara den fysiska ursprung så kallade "long gamma bursts" som sista ungefär två sekunder.

Om 59% av Wolf-Rayets har mindre sällskap stjärnor, som de interagerar med hela deras utveckling. När en Wolf-Rayet exploderar som en supernova, kan de skicka närliggande stjärnor flyga, bli utkastade på supersonic hastigheter i förhållande till det interstellära mediet. Sådana stjärnor kallas skenande stjärnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.