Vad är Viskositetsindex?

Viskositetsindex är en skala som används för att mäta hur mycket en oljans viskositet, eller motstånd mot flöde, varierar beroende på dess temperatur. Generellt sett, desto mindre förändringar inom en rad olika temperaturer, desto bättre. Omfattningen av viskositetsindex är numerisk karaktär, med noll är mest mottagliga för förändringar i viskositet. Det är ofta utgångspunkt för jämförelser inom fordonsindustrin oljeindustrin, och förkortas ofta som VI. När oljan värms upp minskar dess förmåga att ge effektiv smörjning. Eftersom detta minskar, friktion och värme ökar, vilket kan leda till mekaniska fel. Därför längre en olja kan behålla sin optimala viskositet, desto bättre kommer det att smörja en motor och förebygga skador. På detta sätt, viskositetsindex kan vara ett bra sätt att bedöma en olja övergripande kvalitet, och är en viktig bit av information när de väljer en olja för tunga användning med stora variationer i temperatur. The viskositetsindex i en olja är baserat på uppmätt viskositeten vid 100 ° F (40 ° C) och 210 ° F (100 ° C), som ungefärliga de temperaturer som finns i en motor när det först slås på, och sedan efter det har värmts upp . Ju mindre variation, desto högre poäng på indexet. Eftersom utvecklingen av viskositetsindex som en jämförande verktyg, har oljeteknik förbättrats och vuxit ifrån den ursprungliga skalan, som bara gick till 100. Det bästa moderna syntetiska-det vill säga, människan-oljor kan Rate över 400 på skalan, medan oljebaserade oljor kan på liknande överstiga 100-strecket. För att underlätta vid jämförelse är skalan ibland upp i flera breda kategorier, med oljor scoring under 35 är klassificerade som "Low VI," de poäng mellan 35 och 80 som "Medium VI," oljor mellan 80 och 110 omdömen "Hög VI;" och över 110 klassas som "mycket hög VI. ' Det finns nackdelar med ett högt viskositetsindex, dock. För att uppnå mycket höga VI betyg, tillverkare olja typiskt injicera tillsatser särskilt utformade för att motstå effekterna av temperaturväxlingar. Det finns en gräns för hur mycket av dessa tillsatser kan läggas till, utan att påverka de andra önskvärda egenskaper olja.

kanske ännu viktigare, tillsatser tenderar att bränna bort under tryck. Detta kan lämna oljan inte motstå gallring, och i slutändan kan skydda motorn vid höga temperaturer. Som en följd av detta bör viskositetsindex inte vara den enda avgörande faktorn när man väljer vilken olja att använda, men det är fortfarande en mycket bra bit data.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.