Vad är Triboluminescens?

Triboluminescens är lätt skapas genom att bryta av asymmetriska obligationer i kristaller. Det kallas också ibland mechanoluminescence och fractoluminescence. Du kan observera Triboluminescens genom att bita ner på Wint-O-Green livräddare ® i mörkret, med munnen öppen och titta i en spegel. Smällde sockerbitar tillsammans, eller Unraveling tyg band i mörkret uppnå samma effekt.

Forskare inte helt förstår triboluminesence, men den nuvarande bästa teori är att när asymmetriska kristaller obligationer är trasiga, elektriska laddningar separeras och små gnistor frigörs i samband med avgifterna kombinera. Vi ser detta som en glöd, vanligen blåaktig, blåaktig-grönaktig eller vit.

Francis Bacon, upphovsmannen till den vetenskapliga metoden, skrev om Triboluminescens så långt tillbaka som 1620. Han nämnde att det var känt redan väl att hårda socker godis kommer att ge ljus i mörkret träffad eller trasig. På 1790-talet, då sockerproduktionen började skapa mer förfinade och rent socker kristaller, en process som kallas "nafsa", eller bryta ner en fast kon av socker till användbara bitar, producerade ljushet av att genomföras i svagt ljus. Detta var upptäckten av Triboluminescens i modern tid.

Även om den första tydliga skriftliga hänvisning till Triboluminescens var år 1620, är det troligt att mänskligheten har känt till fenomenet i årtusenden. Den Uncompahgre Ute indianerna från den centrala delen av Colorado utnyttjas Triboluminescens genom att trycka ihop kvartskristaller i rituella ceremonier. Dessa kvartskristaller ansågs källor av stor magisk kraft.

Triboluminescens har också observerats i diamanter, när de skärs eller bara gnuggas. Obligationerna i diamanter är de starkaste obligationer i kemi, men på grund av arten av friktion, kan små mängder av dessa obligationer brytas av mjukare material. Detta beror på en molekylär nivå, ytor är mycket ojämn, så relativt stora mängder energi är koncentrerad till ett litet område, tillräckligt för att bryta obligationer och producerar lysande effekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.