Vad är Strukturgeologi?

strukturgeologin är en subfield inom geologin som är inriktat på studier av geologiska strukturer, med målet att lära hur, när och varför de bildas. Det finns ett antal ansökningar om strukturgeologin, alltifrån att avgöra var värdefulla mineraltillgångar kunde begravas att bedöma mark för att avgöra om det är säkert att bygga på. Yrkesverksamma på området har oftast en kandidatexamen i strukturgeologin, och de kan ha utövat forskarnivå arbete. En strukturell geolog undersöker geologiska fenomen, letar specifikt efter tecken på deformation som visar vilka typer av stress sätta på berget som bildas. Deformation kan avslöja vinkel av stress, ursprunget till stress och dess intensitet, med geolog undersöker också sammansättningen av berget. Genom att titta på hur saker och ting form och förändras över tiden, kan specialister inom strukturgeologin dra ett antal slutsatser som kan användas för att få en djupare förståelse för geologi. I vissa fall är strukturgeologin sysslar med jordens historia. Studiet av plattektonik är en form av strukturell geologi, med deformationer i befintliga klippstrukturer att följa rörelser i jordskorpan. Strukturella geologer kan dra kopplingar mellan liknande geologiska formationer, utforska de villkor som måste ha varit närvarande när olika geologiska faktorer som bildas, och lära sig om pågående geologiska processer såsom bergskedjebildningen.

Ekonomiskt strukturgeologin är mycket viktigt. Förstå processen av geologiska formationer och att kunna analysera deformation mönster kan ge geologerna att identifiera geologiska egenskaper som kan hålla fickor av ekonomiskt nyttiga mineraler och resurser såsom olja. Strukturella geologer bedömer också geologiska risker, alltifrån sinkholes till vulkaner, som kan vara av intresse för samhällen och utvecklare. En strukturell geolog kan också kallas in efter en olycka eller geologiska händelse att undersöka vad som hände och varför det inträffade, med målet att förebygga skador på egendom och förlust av liv i framtiden.

strukturgeologin kan ske i området, med geologer gör besök på platsen för att undersöka formationer av intresse personligen, och i labbet. Strukturella geologer använder en rad av utrustning i arbetet, samt datorer för komplexa beräkningar, spektrometrar för att bestämma mineralhalt av rock, och satellit-eller flygfoton för att få en bred bild av ett område av intresse. Eftersom omfattningen av strukturgeologin kan bli så stora, är förmågan att ta ett steg tillbaka och få en svepande syfte kritisk till fullo förstå de geologiska processer som pågår i ett visst område i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.