Vad är Spatial Kinematik?

Spatial kinematik används för att beskriva förflyttning av ett objekt i tredimensionellt rum. Ett knä böjning på gemensam eller förflyttning av en robotarm är exempel på geografiska kinematik.

Tänk dig en arm böjning. Hur skulle du mäta avståndet dess rörelse? Vill du mäta från toppen av fingrar eller armbåge? När en arm krökar, delar av den röra sig nedåt, delar av den går upp. Vilken riktning är det flytta? Olika delar av armen går i olika takt. Hur kan man mäta hur snabbt det går?

skillnad grundläggande kinematik, som studerar förflyttning av objekt längs räta linjer, är fysisk kinematik mer komplex. I grundläggande kinematik, behöver du bara två fasta punkter, till start och mål, för att beskriva rörelse. En bil kör en rak väg mellan två städer, till exempel. Med dessa två punkter som du kan mäta dess hastighet, hastighet, resans längd och lyfthöjd. I rumsliga kinematik, måste förflyttning av ett objekt med utgångspunkt från en rad punkter längs hela rörelsemönstret. Genom att använda mer än en fast punkt, vetenskapsmän och ingenjörer kan bryta ner tredimensionell rörelse till en matris av endimensionella rörelser. Dessa mätningar sedan pluggas in formler som tillåter dem att vetenskapligt beskriva hur ett objekt rör sig.

Spatial Kinematik är mycket viktigt inom robotik. För att programmera en robot att utvidga sin arm och ta tag i något, många komplicerade formler spelar in. Förflyttning av en robotarm uppstår inte på en enda rak linje. En rad mekanismer måste utöva en viss mängd kraft i en viss riktning för att få armen till ett visst avstånd från roboten.

Läkare har också använda rumsliga kinematik att studera rörelsen av människor med proteser lemmar. I en studie på Walter Reed Army Medical Center, täcktes en patient med lysdioder och filmade med en speciell kamera som de gick med en protes ben. Bilderna matades in i en dator och dioder användes för att bilda en modell av patientens rörelse. Varje diod kan utgöra en fast punkt och tillät läkarna att objektivt mäta hur patienten förflyttas med en protes.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.