Vad är Sonoluminescence?

Sonoluminescence är ett mystiskt fenomen orsakas när ultraljudsvågor framkalla en vätska, skapar små bubblor som avger ljus när de kollaps. Effekten förstoras när bubblorna innehåller en ädelgas. Frasen sonoluminescence betyder "ljud ljus". Det finns olika teorier om sonoluminescence, av vilka ingen har slutgiltigt bevisat. Temperaturer på över 20. 000 K har mätts vid centrum för dessa små bubblor. Det är varmt nog att koka diamant.

Fenomenet sonoluminescence populariserades i filmen Chain Reaction huvudrollen Keanu Reeves. I filmen är sonoluminescence används för att rivstarta en nukleär fusion reaktion. Bubblor skapas genom sonoluminescence har observerats generera temperaturer mätning i kilokelvins eller tiotusentals grader. Temperaturen tröskel att inleda kärnfusion reaktioner är i de miljoner grader, eller megakelvins . Det är lite av en diskrepans här, en avvikelse lägga upp till tre tiopotenser. Sonoluminescence är varmt, men det är inte så hett.

Forskare från labbet vid Purdue vetenskapsman R. P. Taleyarkhan hävdade att enligt sonoluminescence, en aceton-fyllda fartyg släpper ut neutroner i en statistiskt signifikant nivå, den karakteristiska fotavtryck i fusion. Emellertid har dessa resultat aldrig mångfaldigas, var och summariskt ogillas i en artikel i Nature 2006. Taleyarkhan s patent för enheten avslogs, och en analys publicerades av B. Naranjo visa att hans uppgifter har missförståtts.

Effekten av sonoluminescence först upptäcktes av tyska forskare H. Frenzel och H. Schultes vid universitetet i Köln 1934. De försökte att påskynda processen att utveckla bilder, men det slutade med att observera ljusa bubblor istället. Eftersom effekten var så slumpmässigt och okontrollerbar, var det inte studerats vetenskapligt förrän långt senare.

År 1989 var Felipe Gaitan och Lawrence Crum kunna skapa en bubbla av sonoluminescence som blev kvar i en ständig plats-ett ultraljud stående våg regelbundet genererat en bubbla och låt den kollapsa. Detta var ett stort steg framåt, och det får det fenomen som skall analyseras i laboratoriemiljö. Det konstaterades att bubblorna var mycket små när ljuset släpptes-ungefär en mikrometer bred, eller ungefär lika stor som en bakterie. Varaktigheten av de blinkar är extremt korta, även om sammanlagt de kan iakttas med blotta ögat-varje blixt varar några tiotal till några hundra pikosekunder, den tid det tar för lätt att röra sig bara några centimeter.

Även sonoluminescence är en fantastisk effekt, det för närvarande inga konkreta tillämpningar och kommer förmodligen aldrig att kunna utnyttjas för fusionskraft. Anmärkningsvärt finns räkor att knäppa klorna så fort att de visar sonoluminescence. Forskare med ett sinne för humor heter denna effekt shrimpoluminescence .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.