Vad är Retrograd rörelse?

Retrograd rörelse beskriver bara ett objekt som rör sig i motsatt riktning i förhållande till ett annat objekt i rörelse, och är en term som ofta används inom astronomi för att beskriva rörelsen hos olika himlakroppar. I vissa områden som rör astronomi, objekt på himlen verkar gå bakåt i förhållande till jorden, men egentligen inte. Det finns också några planeter att snurra motsatta, eller bakåtsträvande, att den riktning som de kretsar kring solen. Motsatsen till retrograd rörelse är prograde rörelse eller direkt rörelse, som beskriver ett objekt som rör sig i samma riktning som ett annat objekt.

Retrograd rörelse även gäller rotation och luta, som båda är viktiga för att beskriva banor planeter, månar, asteroider och andra objekt i rymden. Den vinkel vid vilken ett föremål roterar i förhållande till andra objekt kallas lutning på objektet. Den vinkel vid vilken ett föremål roterar i förhållande till en linje dragen genom objektet poler kallas Axellutning. Om någon av dessa vinklar är mellan 90 och 270 grader, inträffar bakåtsträvande rörelse i objektets bana. har Förslaget om himlakropparnas fascinerat och förvirrade människor från första glimt av stjärnor, planeter och månar. En särskild fråga som fascinerade stjärntydarna var uppenbara bakåtsträvande rörelse vissa planeter på himlen. Alla planeterna kretsar kring solen i samma riktning, men vissa har mindre banor medan andra har större banor. Ur en planet med en liten bana, en planet med en stor bana verkar ha retrograd rörelse när den rör sig över himlen. Detta beror på att planeter med mindre banor göra mindre, snabbare turer runt solen än dem med större banor.

samma utseende av retrograd rörelse uppstår när människor passerar bilar i trafik. Den snabbare bil passerar långsammare bil, som verkar gå bakåt i förhållande till den. Precis som den långsammare bilen faktiskt inte gå bakåt, planeter med större banor också rör sig inte i en annan riktning än resten av planeterna.

En del objekt i space faktiskt visar verklig bakåtsträvande rörelse i sina banor. Några små månar omloppsbana planeter motsatt riktning att deras planeter kretsar kring solen. Detta innebär att de verkar röra sig bakåt på himlen eftersom de verkligen rör sig bakåt i förhållande till den bana planeten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.