Vad är Positron Emission?

Positron emission är en biprodukt av en typ av radioaktivt sönderfall som kallas beta plus förfall. I processen att beta plus förfall, en instabil balans mellan neutroner och protoner i en atomkärna utlöser omvandling av ett överskott proton till en neutron. Omvandlingsprocessen är flera ytterligare partiklar, inklusive en positron, släpps. Den positron är en speciell typ av partiklar som kallas beta partikel eftersom det är en biprodukt av betasönderfall.

Denna process av beta plus förfall uppstår slumpmässigt hela tiden i elementen med potential att uppleva denna typ radioaktivt sönderfall och energi för att omvandla en proton till en tyngre neutron. Förutom att producera en neutron, beta plus resultat röta i produktionen av en neutriner och en positron. Den positron är antimateria motsvarighet till elektronen, vilket innebär att när positroner och elektroner kolliderar de förinta, genererar gammastrålar. Denna fastighet är viktigt för forskare som sele positronemissions i sitt arbete.

Radioaktivt sönderfall leder till att egenskaperna hos en atom att byta, eftersom balansen mellan protoner och neutroner i atomkärnan skift. Denna process förklarar varför en del kan finnas i olika former kallas isotoper, där varje isotop har en annan avvägning mellan protoner och neutroner. Många isotoper är instabila, upplever en snabb nedbrytning och avger radioaktiva partiklar i processen. Denna process förklarar också den ojämna fördelningen av poster på jorden, så instabila ämnen sönderfalla till mer varaktiga former över tid, vilket leder till en högre koncentration av stabila element.

läkarvetenskapen använder positronemissions för en typ av medicinsk imaging study kallad positronemissionstomografi (PET). I denna studie, isotoper kända för att producera positron utsläpp införs för att kroppen och följde då de går igenom kroppen och producerar gammastrålar. Isotoper med korta halveringstider som inte orsakar skador på kroppen väljs så att PET-scan är inte farlig, och imaging study kan kombineras med andra bildgivande tekniker såsom magnetisk resonanstomografi att få en fullständig bild av vad som händer på inuti patientens kropp.

PET scans ge läkare möjlighet till bild funktioner i kroppen, kanske framför allt i hjärnan. Genomsökningen är inte invasiv ger ett tilltalande alternativ till kirurgi för att se insidan av kroppen, och det kan ge en hel del nyttig information. Sådana genomsökningar används inom medicinsk diagnostik och medicinsk forskning med positron emission tomography scans av hjärnan är särskilt populärt för forskare inom neurologi som är intresserade av hjärnans funktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.