Vad är Neogen perioden?

Neogen är den elfte och senaste perioden av komplexa liv på jorden. Det började 23 miljoner år sedan och fortsätter fram till idag. De karakteristiska trend under hela Neogen perioden har varit global nedkylning och död skog tidigare som tidigare hade fyllt centrum världsdelar som Asien, Nordamerika, även Australien. I stället för skogar växte stora torra slätter, gräsmarker, prärien, stäpper och tundra. Världen som helhet uttorkad. Pleasant klimatförhållanden som hade pågått under 200 miljoner år kom till en relativt abrupt slut. På grund av ett överflöd av gräs, är det Neogen ibland kallas Age of gräs.

På grund av separation av Antarktis från Australien och den relativa blockaden av det arktiska havet från resten av världens vatten kylig strömmar dominerade polerna, vilket får dem att frysa för första gången i hundratals miljoner år. Tidigare skogarna hade utsträckt mot polerna. Dessa hårda villkor orsakade starka krafter av det naturliga urvalet att verka på diversifiering däggdjur, ge dem större kroppar bättre lämpad för uthärdade kalla klimat. På plussidan för landlevande djur, minskade havsnivåer till rekordlåg nivå, vilket öppnar upp stora områden av mark för kolonisation.

En ny klass av rovdjur framkom vid sidan av mycket äldre bakhållet rovdjur: utövande rovdjur. I stället för att vänta på att döda, dessa rovdjur stegade byte över långa gräsmarkerna i dagar eller veckor i sträck, redo att konsumera de svagaste bland besättningen när de fick slut på energi. Kapprustning mellan rovdjur och bytesdjur utvecklas. Rådjur och bison är två av de många växtätande djur under Neogen perioden. Rovdjur av dessa djur ingår stora katter och vargar. Förutom den vandrande hjordar av stora gräsätande djur, det fanns små arbetsföra generalister som överlevde på grund av höga reproduktionstakt. Dessa inkluderade gnagare, tvättbjörn, kaniner och klätterpungdjur. En parallell linje av rovdjur inkluderade rävar, katter, hundar och ormar.

Den mellersta och sena Neogen tid hyst djur kallas pleistocen Megafauna, inklusive stora mark sengångare, det Jättevarg, short-faced björnar, saber-katter tand, mammutar, även hamstrar storleken av björn. I Australien var det 20-ft ödla Magdalena och mannen-sized "Terror Birds".

I slutet Neogen perioden framkom intelligent primater, och helt nyligen i geologiska termer helt tagit över världen. Idag människor, deras husdjur och djur kött komponera omkring 99% av ryggradsdjur markbundna biomassa. Vår verksamhet är också upphov till ett av de största massa extinktionerna sedan krita-tertiär-utdöendet 65,5 miljoner år sedan, som utplånade dinosaurierna och 60% av alla djur släkten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.