Vad är Mesolithic era?

mesolitiska eran hänvisar till en kort period direkt efter recessionen i kontinentala glaciärer den sista istiden, ca 11. 000 år sedan (9000 f. Kr. ), till utvecklingen av jordbruket 10. 000-8. 000 år sedan. Mesolitiska kulturer är de kulturer under mesolitisk tid. Ibland ordet "Epipaleolithic används i samband med Mesolithic, för att beskriva grupper som lever under den period som upprätthållit ett jägare-samlare livsstil, medan" Mesolithic "är särskilt reserverats för dessa kulturer i ett tillstånd av övergången till jordbruket. Ibland, men mer sällan, de villkor de motsatt innebörd. Terminologin är sannolikt att standardisera inom en snar framtid. "Mesolithic" betyder "Middle Stone Age. " Men prefixet "meso-et i ordet kan betyda" mellan ", och det har tagits en del forskare att hänvisa till kulturer i mellan en jägare-samla-läge och en jordbruks läge. Den Mesolithic era börjar i slutet av Pleistocenepoken och början av Holocene, den senaste geologiska epoken. Innan mesolitiska eran, mil-tjocka kontinentala glaciärer täckte större delen av Eurasien och Nordamerika. Varje terräng norr om 50 ° N i huvudsak var obeboeliga, tills isen smält omkring 11. 000 år sedan. Globala temperaturen ökat, vilket gör livet lättare för människor över hela världen. Av Mesolithic hade människor redan spridda över hela världen, utom Antarktis och några avlägsna öar. Amerika och Australien var koloniserade fullt.

Den mesolitiska eran var en ovanlig övergång tid mellan paleolitiska och neolitiska. Eftersom perioden var relativt kort, mesolitiska artefakter är relativt svårt att få fram, bestående huvudsakligen av middens eller skrot-upplag. I kustområden runt om i världen, finns det stora skal middens daterad till Mesolithic eran. I British Columbia finns en midden flera meter djup som har funnits i minst 10. 000 år.

mesolitiska kulturer var ungefär lika avancerad som du kan få innan om jordbruk och städer. De jagade djur med olika bågar och spjut, och körde de flesta av världens Megafauna (stora djur som mammutar) till utrotning. Liksom civilisationer före dem överlevde de genom en blandning av jägare och samlare, men kan ha börjat att medvetet plantera frön av ätliga växter i bördiga jordar, dra ut ogräs och utför artificiellt urval.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.