Vad är Kromosfär?

kromosfären är den näst mest yttersta skiktet av solens atmosfär, som endast är synlig för blotta ögat under en solförmörkelse. Kromosfären är anmärkningsvärd för att vara varmare än fotosfären, nästa lager mot solen.

kromosfären ligger mellan fotosfären och koronan, som är den yttersta delen av solens atmosfär. Kromosfären är cirka 1. 250 miles (2. 011 mil) djup. Namnet, som betyder färg sfär, kommer från det faktum att det är en rödaktig färg. Detta beror en viss typ av väte.

Trots denna färg, är det oftast omöjligt att se kromosfären från jorden utan speciell utrustning. Det enda undantaget är under en total solförmörkelse, då månen är helt i linje mellan jorden och solen. På denna punkt verkar kromosfären som en rad röda fläckar runt en solid svart cirkel.

Logic föreslår att kromosfären skulle vara coolare än andra delar av solens atmosfär eftersom den är längst bort. I verkligheten är det betydligt varmare, och verkar för att få varmare längre bort från solen. Nästa närmaste lager, fotosfären, är ca 7. 250 grader Fahrenheit (4. 010 grader Celsius), medan delar av kromosfären nästan 36. 000 grader Fahrenheit (19. 982 grader Celsius). En teori för detta uppenbara skillnaden är att innehåller magnetiska fält projiceras utåt från fotosfären. Elektrisk ström flyter genom dessa områden från fotosfären till Corona. Denna process kan förlora en del energi på de områden, som producerar den högre temperaturen. Man tror att energi kan försvinna genom linjer magnetfält att störas och att behöva svänga i ett försök att återvända till sin ursprungliga form. När synlig, kromosfären tycks flöde. Detta beror på att gaser som släpps ut från det på olika våglängder. Vid en solförmörkelse år 1868, konstaterade astronomerna ett ljust gul linje i kromosfären. Först trodde att det var natrium, men våglängd visade det måste vara ett tidigare outforskat element. De kallade den helium, efter det grekiska namnet för solen, Helios. Det var inte förrän 1895 som forskare kan isolera helium på jorden. Det finns en betydande rörlighet av gaser inom kromosfären. De vanligaste är spicules, vertikala plymer av gas som stiga ifrån och sedan tillbaka mot solen. Deras motsvarigheter är fibriller, som resor horisontellt och varar i cirka 20 minuter, dubbelt så länge som spicules.

kromosfären kan också tillverka filament, som består av plasma som är kallare än den omgivande gaser och därmed lättare att se. Dessa kan ibland leda till koronalt massa ejections, där plasma lämnar solens atmosfär helt. Detta kan påverka solsystemets motsvarighet till en planets väder och kan ha en inverkan på rymdfarkoster och andra satelliter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.