Vad är Humoral immunitet?

Humoral immunitet är en typ av immunitet som ges genom frisättning av antikroppar som används för att rikta celler för destruktion av kroppen vid dessa celler betraktas som potentiellt farliga. Denna typ av immunitet är ett komplement till cellulär immunitet, i vilka celler frigöra gifter för att döda oönskade inkräktare, eller attackera inkräktarna direkt att döda dem. Tillsammans är humoral och cellulär immunitet för att försvara kroppen mot en mängd olika hot som kan äventyra det.

Med humoral immunitet "är en hänvisning till det faktum att denna typ av immunitet är medierad av celler som flyter i blod och lymfa, eller" sinnesstämningar "av kroppen. När forskarna först började utforska begreppet humorala immuniteten på 1800-talet, trodde många av dem i medicinska teorier som går tillbaka till antiken där tanken att balansen i kroppen bibehölls med "sinnesstämningar," ämnen som rann genom kroppen och orsakade diverse effekter. Medan sinnesstämningar teorin har sedan krossat, dröjer sig kvar på den i medicinsk terminologi och på många språk, som beskriver någon är "kolerisk", till exempel, är en hänvisning till ett av de förmodade sinnesstämningar.

Denna form av immunitet har sitt ursprung i B-celler, specialiserade celler som kommer från benmärgen. B-celler är utformad för att producera antikroppar när de stimuleras att göra det, oftast av T-celler som känner igen antigener och leda produktionen av antikroppar av B-celler. B-cellerna främst förvandlas till små fabriker antikroppar i blodet, flyter runt för att torka upp så många av inkräktarna som möjligt.

Människor kan förvärva humoral immunitet genom att utsättas för virus, bakterier och andra ämnen som kan orsaka skada, och de är också oftast föds med någon medfödd immunsvar som är avsedda att erkänna huvudtyper av celler och organismer som kan utgöra ett hot mot kroppen. Förvärvad immunitet är viktig eftersom den tillåter en kropp att anpassa sig till sin omgivning genom att utveckla nya antikroppar som behövs.

När folk får problem med sina humoral immunitet, är de mer mottaglig för att utveckla infektioner och sjukdomar. Villkor som HIV angriper immunsystemet direkt att göra det mindre funktionell, och humoral immunitet kan också äventyras med användningen av vissa läkemedel, såsom cytostatika och de läkemedel som används för att förbereda människor för organtransplantation. Personer som har äventyrats, aggressiv och snabb behandling är avgörande för infektioner för att förhindra att kroppen blir överhopad med något som den inte kan slåss.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.