Vad är Giant Paddor?

Idag är de flesta amfibier-såsom grodor, paddor, salamandrar och vattensalamandrar-är relativt små, oftast under 18 cm (7 tum) stor. Största levande amfibie, de kinesiska Giant Salamander, är betydligt större och kan skala upp till 1,83 m (6 ft). Detta är dock mycket ovanliga i modern groddjur.

För mycket länge sedan, innan sofistikerad amnioternas (djur med ägg som kan läggas utanför vatten) som proto-krokodiler reptiler utvecklats, var groddjur den dominerande tetrapoder på jorden, och inkluderade toppredatorer. Den här gången började då groddjur först utvecklades, i slutet av devon /tidig karbontiden, ca 360 miljoner år sedan. Giant groddjur hade sin heydey i karbon, och började uppleva en nedgång i början av perm, när större och bättre reptiler, som pelycosaurs, utvecklats. De gick nästan helt utrotad i Perm-trias utrotningshotade 251 miljoner år sedan, men överlevt i små fickor i vad som nu Australien och Kina för upp till 120 miljoner år sedan. hela historia jordiska liv, Det har funnits tre amfibie underklasser Lissamphibia, som omfattar alla moderna groddjur, lepospondyls, en gammal paleozoiska grupp av förhållandevis små amfibier, och labyrinthodonts, som omfattar alla jätten groddjur och många andra. Av dessa är det bara Lissamphibia fortfarande lever idag. Det finns en stor debatt om huruvida modern groddjur utvecklats från en av dessa gamla grupper eller oberoende förvärvat sina moderna egenskaper.

Några jätte groddjur har kallats "killer vattensalamandrar" på grund av deras ytliga likheter med modern vattensalamandrar . Grupp som alla jätte groddjur tillhörde, Labyrinthodontia, det kallas så därför att infolding av dentin och emalj på tänder liknar en labyrint i utseende. Inom de flesta labyrinthodonts kallades temnospondyls, som diversifierad för att fylla många tomma markbundna nischer. Den vanligaste organet plan för dessa djur var som en mycket stor ödla med spretande ben och en överdimensionerad huvudet och käkar. En del hade långa, smala organ och andra hade kort, tjock kroppar.

De flesta av de stora groddjuren var mellan 2 och 4 meter i längd, men vissa, som Prionosuchus , var så länge 9 m (30 fot), den största groddjur som någonsin levat, och skulle ha varit en av de största komplex djuren vid liv vid den tidpunkten. Denna jätte amphibian visade en hög grad av konvergens med krokodil, som den ytligt liknade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.