Vad är Choanoflagellates?

choanoflagellates (som betyder "collared organism med en svans") tros vara liknande de encelliga organism från vilken alla djur utvecklats och de närmaste levande encelliga förhållande till djur. Choanoflagellates är en typ av protozoer, vilket betyder ett encelliga eukaryota (komplexa encelliga organismer), i motsats till andra encelliga organismer som bakterier och arkéer. Liksom många andra mikrober, choanoflagellates bilda kolonier, som kan ha varit föregångare till den första multicelullar organismer.

De flesta choanoflagellates är sessile, dvs de stannar på ett ställe, fastsatt i havsbottnen med en stjälk. Den flagellum piskor snabbt, kör vatten uppåt. Detta flagella är omgiven av microvilli som utgör "krage" som ger mikrob sitt namn. Som flagellum skjuter uppåt för att skapa ett sug nuvarande, orsakar bitar av mat att fastna i microvilli. Denna strategi kallas filtrera utfodring, och det används också av valfiskben valar, krill, svampar och andra marina organismer. Cellkroppen av choanoflagellate omfattas också av en sköld som kallas teka. Som många andra mikroorganismer, choanoflagellates finns överallt i vattenmiljöer. De ens har hittats 100 m (328 fot) under Antarktis istäcken. har genomet av choanoflagellate har ordnat, och efterföljande analys har visat att de är nära släkt med djuren. I sitt beteende, choanoflagellates är bland de mest komplexa av protozoer. De bygger även små kvarts "hus" som kallas Lorica (som betyder "skyddsvästar"). För ytterligare bevis för det nära sambandet mellan choanoflagellates och djuren, ser vi att det finns specialiserade celler i svampar kallas choanocytes ( "collared celler") som spelar en stor likhet med choanoflagellates. Choanocytes kan också hittas i nematoder.

Choanoflagellates finns en mängd nanoplankton, med hänvisning till den minsta (encelliga) form av organismer i havet. Som sådana är de förbrukas av en rad större organismer, bland annat krill och många andra. När en choanoflagellate dör, snabbt blir rubbas från havets botten, flyter runt tills den konsumeras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.