Vad är Basal Metazoans?

Begreppet "basala metazoans" avser djur vid basen av metazoans "(flercelliga djur) evolutionära trädet. Termen är inte särskilt väl definierade, och kan hänvisa till Nässeldjur (maneter och släktingar), Porifera (svampdjur), Ctenophora (kammaneter), placozoans (den enda animaliska phyla med en enda art, Trichoplax adhaerens ), och utdöda arter som kan vara mer primitiv än den gemensamma förfadern till alla levande metzoans (även kallad stam metazoerna, mestadels Ediacaran fauna).

Den mest basala av alla levande metazoans kan Trichoplax adhaerens , en enkel, mycket liten (0. 5 mm) ballong-liknande djur som fått sitt namn efter dess benägenhet att hålla fast vid sidorna av ett glas akvarium. Trichoplax har den minsta arvsmassan av alla kända djur, med endast 50 megabases av DNA, och 6 kromosomer. Kartläggningen av Trichoplax arvsmassan pågår. Det misstänks att det kan vara relaterade till Nässeldjur och Ctenophora. Några nya molekylära studier tydde på att Trichoplax kan dela sig från resten av djuren efter svamp och Nässeldjur, dock.

Även om det var misstänkt länge att svampar var de mest basala av allt större grupper av metazoans, en genetisk studie från 2007 fast att faktiskt split Nässeldjur ut från andra metazoans tidigare än svamparna. Detta är en riktig överraskning, eftersom Nässeldjur är klart mer komplicerat än tvättsvamp. Slutsatsen visar att morfologi (utseende) inte kan användas som en måttstock för hur tidigt en organism avstyckades från de andra, eftersom vissa djur blir mindre komplex med tiden, inte mer. Detta strider många populära antaganden om utvecklingen. En annan intressant grupp av basala metazoans är mesozoa, en gång tänkt att vara mellanhand mellan protozoer (encelliga organismer) och mesozoa (flercelliga organismer), numera vara antingen en förenklad form av metazoan eller en sann basal metazoan. De två stora mesozoan grupper är Rhombozoa och Orthonectida, enkla organismer om vilken föga är känt. De är små parasiter av marina ryggradslösa djur, och vissa har bara några tiotal celler. Om du vill veta mer om dessa djur, kommer deras kartläggningen måste sekvenseras.

En grupp utdöda metazoans, kanske den mest basala av alla metazoans, kanske inte, är den Ediacaran fauna, en grupp av quiltad madrass och bag-liknande organismer som levde ett oerhört lång tid i det förflutna, under Ediacaran perioden mellan cirka 600 och 542 miljoner år sedan. Dessa djur har klassificerats av vissa anställda i den egna gruppen, Vendobiota, på grund av deras liknande "vadderade" utseende, men det är stor kontrovers över detta. Den Ediacaran fauna har beskrivits som en "tidig misslyckade experiment på djur. " Eftersom denna grupp är sedan länge utdöd, kommer vi aldrig att få tag i dess genetiska material, och är begränsade till att gissa uteslutande bygger på råolja morfologi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.