I biologi, vad är en nisch?

biologi och ekologi, är en nisch ett specialiserat område där utvecklingen optimerar vissa djurarter. Några exempel på nisch är rovdjur, Grazer, jägare och samlare, asätare, och parasit. Exempel på djur som upptar dessa nischer är lejon, hjort, människa, gam, och rundmask. Det finns många olika sätt att bestämma och nischer, som inkluderar många möjliga nivåer av specificitet att beskriva nischer. Den första nisch var sannolikt upptagen av chemotrophs, mikroorganismer som fick energi från omgivningen genom att oxidera oorganiska föreningar som sulfater . Ett par miljarder år senare, följdes chemotrophs av photosynthesizers eller producenter /autotrophs, som fick sin energi med hjälp av solens strålar, koldioxid och vatten för att generera ATP, den energi som valuta i cellen. Dessa organismer cyanobakterier, och de kvarstår i stort antal i dag. Modernare autotrophs inkludera träd, blommande växter och vin.

För växter kan regnskogen vara det bästa exemplet på nisch-differentiering. Det är växter som spenderar stora mängder energi i att vara högre än de andra-dessa kallas framväxande lagret. De kan sprida ut sina grenar och absorberar ljus utan konkurrens, men måste lägga så mycket energi på att tillväxten att storleken på deras lövverk på toppen är begränsad. Sedan är det trädkronorna skikt, som syftar till att vara just average, ta in all den energi man kan samtidigt som de konkurrerar med närliggande anläggningar. Nedan trädkronorna finns olika specialiserade växter, såsom vin, även köttätande växter som krukan anläggningen. Alla dessa evolutionära strategier utgör en avgränsad nisch. En nisch kan vara upptagen av hundratals eller tusentals konkurrerande organismer.

bland djuren, de viktigaste kategorierna av nisch är rovdjur, konsumenter och allätare. Det finns ovanliga varianter i dessa kategorier, såsom asätare och parasiter. Ecologies tenderar att ha en pyramid struktur, med producenter som mest organismen, följt av konsumenterna, då rovdjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.