Hur stor är en nanometer?

En nanometer är ganska liten, en miljarddels meter. Det är 20 gånger större än diametern av en väteatom. I termer av det elektromagnetiska spektrumet, är 1 nanometer om våglängden av mjuk röntgenstrålning. Hård röntgenstrålning och gammastrålning, har en kortare våglängd. Bredden på en DNA dubbel-helix, den molekyl som bär vår genetiska kod, är cirka 2 nanometer. som våglängden av ljuset är 400-700 nanometer, har vetenskapen inte ha mikroskop kan sondera den 1 -nanometerskala tills uppfinningen och förfining av elektronmikroskop. Elektronmikroskop använda elektroner istället fotoner (ljus) för att ta bilder. Dagens bästa elektronmikroskop har en upplösning på endast 0,05 nanometer, diametern av en väteatom.

För att få ut längden på en nanometer i perspektiv, låtsas att du har krympt i storlek ca 1,5 miljarder gånger, så din höjd blir 1 nanometer. En människa skulle vara ungefär 1,5 miljoner km lång, från vår nya perspektiv. Detta handlar om 120 Jorden diameter, eller tre gånger längre än avståndet från jorden till månen.

Bakteriell flagellum har en diameter på cirka 20 nanometer. Bakterier i allmänhet har en diameter mellan 300 och 5000 nanometer. Medlemmar av genusen Mycoplasma , som saknar cellvägg, är de minsta, på cirka 300 nanometer breda.

Virus och mobila genetiska element som kallas prioner och satelliter är mindre än bakterier, med en diameter mellan 5 och 300 nanometer. Några av dessa enheter är endast ett fåtal baspar långa, och alla är beroende av traditionella livsformer för sin replikation.

Eukaryota, eller komplicerade celler, liksom de celler i vår kropp, är cirka 10 gånger större än bakterier, med en diameter mellan ca 5. 000 nanometer och 100. 000 nanometer. När det gäller de nanometer världen, de är ganska stora.

nanometer-skala teknik har initierat nya områden inom vetenskap och teknik kallas, nanovetenskap och nanoteknik. Dessa fält försöker utnyttja nanonivå effekter till gagn för mänskligheten. Hittills har nanotekniken används i datorer, kosmetika och textilier, men på längre sikt, skulle kunna användas i praktiskt taget varje tänkbar produkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.