Glas är ett flytande eller fast?

Är glas flytande eller fast? Detta är en av de mest ihärdiga tillhörande populära och urban legend-fysik frågor finns. Den första ordningens svar är att glaset är en solid, och inte flöde även under århundraden. Uppfattningen att glas är en vätska som kommer från två källor-1) att gamla kyrka fönstren är tjockare nedtill än den övre, och 2) en felaktig tolkning av en gammal fysik bok av tyske fysikern Gustav Tammann (1861-1938) som sa "glas är en frusen underkylda vätska. " Myten utelämnar "fryst" del.

Något mer subtilt, är glas en okonventionell fast, känd som ett amorft fast. För de flesta flytande ämnen, kyla leder till kristallisation och en första ordningens övergång till fast tillstånd. Men för glasögon och andra amorfa fasta ämnen, i stället för kristalliserande och genomgår en första ordningens övergång fortsätter viskositet att öka och ingen kristallisation sker. Det är en av anledningarna till glasögon är öppna-material med oregelbundna atomär arrangemang ljuset hela bättre. Om det finns en andra ordningens övergång där materialegenskaper ett glas förändras när det stelnar, det är inte så omfattande som den första ordningens övergång förekommer bland de flesta andra föreningar.

Glas kan ha en rad olika material egenskaper beroende på hur snabbt den kyls och närvaron av frånvaron av spårämnen, som kan ge kärnan kring vilket kristallisation sker. Detta är annorlunda än klassisk fasta ämnen som har samma grundläggande materialegenskaper oavsett vad. Glas är ibland definieras som ett system inte på en jämvikt punkt-tekniskt skulle det utkristalliseras som helst, vilket ibland sker i glas med orenheter. Endast ett kristallint fast bedöms vara i balans.

I grund och botten vad argumentet handlar om är att "fast" och "flytande" är bara idealistiska etiketter vi tillämpar på olika fysiska ämnen, även om det finns en kontinuum av möjliga atom arrangemang med egenskaper som blandning mellan de två. Till exempel, en icke-Newtonian fluid känns som en vätska, men enligt en plötslig tillämpning av tryck, blir som en solid. I grund och botten, att verkligen förstå världen måste vi lära känna de många möjliga tillstånd av mer än den förenklade första ordningens tillnärmning av "solid", "flytande" och "gas".


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.