Vilka är delbarheten reglerna?

delbarhet regler kan vara enkel och lätt att komma ihåg tester du kan utföra på ett nummer för att avgöra om det blir jämnt fördelad med ett annat nummer. Vissa av dessa regler är snabba att memorera och ni förmodligen redan vet att några av dem. Till exempel, om den sista siffran i ett nummer ännu finns det förmodligen vara medveten om att antalet kan bli jämnt delat med 2. En annan av de delbarhet reglerna flesta människor kan känna utan att tänka på är att antalet som slutar med en 0 kommer alltid vara delbar med 10 och med 5. Du kan använda följande delbarheten regler för nummer för att hjälpa dig att avgöra om du får ett jämnt resultat: En del kommer att vara delbart med 3 om summan av siffrorna är delbart med 3.
Exempel: 228 är jämnt delbart med 3 eftersom 2 + 2 + 8=12 och 12 är delbart med 3.

4 kommer att jämnt dela upp ett nummer om de två sista siffrorna i detta nummer är delbart med 4.
Exempel: 788 är delbart med 4 eftersom 88 är delbart med 4. kommer alla nummer som slutar på 0 eller 5 vara jämnt divideras med 5, och 10 kommer att jämnt dela alla nummer som slutar på 0.

Om ett tal är delbart med 2 och 3 är det också delbart med 6.
Exempel: 180 /2=90 och 180 /3=60. Därför 6 också kommer att fördela 180 jämnt med ett resultat på 30.

Om summan av ett antal siffror är lika med ett antal delbart med 9, kommer denna siffra att alltid vara delbart med nio.
Exempel: Numret 621 är en siffra summa av 9. 9 kommer att fördela 621 jämnt med ett resultat på 69.
Du kan ta detta delbarhet regler för 9 för att avgöra om 18 jämnt kommer att dela siffror. Om både 2 och 9 kommer att dela upp ett nummer, 18, som också kommer att dela den.

Ovanstående exempel är nog det lättaste av delbarhet regler att komma ihåg. Andra blir betydligt mer komplicerat och kan delta flera manipulationer av ett antal innan man beslutar om det kan vara jämnt fördelad med en delare. Ibland tar det kortare tid att helt enkelt göra division än vad det gör att tillämpa en av de delbarhet regler på en rad, och dessa regler finns för mycket stora tal också. Med komplicerade operationer kan du bestämma saker som om 71 eller 79 kommer att jämnt dela andra nummer.

Den delbarhet regler för 8 och 7 tillhör denna mer komplicerade arena. För vissa math program de kan vara användbara. Men med ett mindre antal kan du helt enkelt vill göra uppdelningen avgöra om 8 eller 7 är faktorer av dessa siffror.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.