Vilka är Van Allen bälten?

Van Allen bälten, även kallade Van Allen-bälten, två stora toruses av laddade partiklar runt planeten, hålls på plats av jordens magnetfält. Van Allen bälten finns på grund av "blinda fläckar" i jordens magnetfält som orsakas av kompression och sträcker sig från solvinden.

Jordens magnetfält fungerar som en magnetisk spegel, studsande laddade partiklar och tillbaka längs kraft linjer sträcker sig mellan norra och södra magnetiska poler. Van Allen-bälten är nära förknippade med norrskenet och aurora australis, vackra gardiner av laddade partiklar synliga på platser på jordens yta där Van Allen bälten skär i den övre atmosfären. Van Allen-bältena också relevanta för satelliter som kretsar runt rymdstationer, som måste undvika bälten på grund av den skada som deras laddade partiklar skulle orsaka. I slutet av 19th century och tidig 20th century, flera forskare - Carl St? rmer, Kristian Birkeland, och Nicholas Christofilos-spekulerat om möjligheten av ett bälte av laddade partiklar som omger jorden, men det var inte förrän 1958, då dess existens har bekräftats av några av de tidigaste amerikanska satelliter, Explorer 1 och Explorer 3. Projekten leddes av Dr James Van Allen vid universitetet i Iowa, efter vilken bälten namngavs. Explorer 1, en 14 kg (30 lb) rymdsond, lanserades för det internationella geofysiska året, och de vetenskapliga data den tillbaka om utrymmet omedelbart utanför jordens atmosfär var ovärderlig. Van Allen bälten upptäcktes först när kosmisk drogtester på satelliterna gick tillfälligt död, överväldigad av lokal strålning.

Det finns två distinkta Van Allen bälten - det inre Van Allen bältet och yttre Van Allen-bälte. Den inre Van Allen bältet, som sträcker sig från 0,1 till 1,5 jordradier från ytan, består av laddade protoner, kan tränga in upp till en millimeter av bly och göra skada astronauterna och rymdutrustningar. Den yttre av Van Allen bältet, som ligger mellan 3 och 10 jordradier från ytan, med sin största intensitet mellan 4 och 5 radier jorden ut, består av energiska elektroner. Källan till de energirika partiklar varierar beroende på bandet-det inre Van Allen bälten består av sönderfallsprodukter från kosmisk påverkan med den övre atmosfären, medan den yttre Van Allen-bältena framställs av tillströmning av laddade partiklar från geomagnetiska stormar, som är sig produceras av solens inverkan på jordens magnetfält.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.