Vad var det Silurian perioden?

Silurian period är den tredje av sex stora perioder som utgör den paleozoiska eran, en geologisk fördelning av tid som sträcker sig från cirka 542 miljoner år sedan till 251 miljoner år sedan. Den Silurian själva perioden började i slutet av Ordovician period, ungefär 444 miljoner år sedan, i början av devon tiden, omkring 416 miljoner år sedan. Därför var Silurian under en tidsperiod som varade i 28 miljoner år. I början av silur period var ordovicium-silur utdöende händelser, den näst största uppsättning av utrotning i historia planet efter större Perm-trias-utdöendet, som utplånade 60% av alla marina släkten. Återhämtningen var snabb, särskilt bland ryggradslösa faunas. Den ytligt clam-liknande brachiopoder dominerade, utgör 80% av den totala arter. De flesta av de trilobiterna dött ut under senare utrotas, och var på tillbakagång under silur. Den siluriska tid och devontiden som kom efter det var en viktig tid i evolutionen av fiskarna. Fiskar dominerade havet, och många arter hade en märklig sorts pansarskyddet som inte syns i någon levande art. Kärlväxter, dvs växter som kan transportera näringsämnen genom sina vävnader, dök först upp på land under silur, men de flesta växter var fortfarande icke-vaskulära och bara några centimeter hög. De första stegen i en grönare jordytan pågick. Dessa plantor var inte fröbärande, och förmodligen inte växa mycket långt från vatten. De återges med sporer och direkt vegetativ tillväxt. Interiör kontinenter var stora, torra och döda. Ingen sann skogar fanns.

Även om det hade varit några trevande plundringståg av djur till marken innan, såg Silurian perioden den första riktiga promenad landa livsformer på land, i form av Mångfotingar, en Subphylum som inkluderar tusenfotingar och tusenfotingar. Detta Subphylum framträdde först under den siluriska tiden, och förblir en av de äldsta som fortfarande är bevarad i dag.

Eurypterids eller skorpioner vatten, och jawless fisk spridas till bräckt och sött vatten för första gången. Sniglar och nautiloids var vanliga organismer. Nära slutet av silur perioden fanns några mindre utrotningshotade evenemang, bland annat Lau händelse, orsakad av antingen nedslag eller klimatförändringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.