Vad är termisk jämvikt?

Termisk jämvikt uppnås när två objekt eller system nå samma temperatur och upphör att utbyta energi genom värme. När två objekt placeras tillsammans kommer objektet med mer värme energi att förlora energi till objektet med mindre värmeenergi. Så småningom kommer deras temperatur vara lika och de kommer att upphöra att utbyta värmeenergi som varken syfte är varmare eller kallare än den andra. I detta läge de befinner sig i ett tillstånd av termisk jämvikt.

Thermal kontakt är ett viktigt begrepp för termisk jämvikt. Flera system anses vara i termisk kontakt om de kan påverka de andras temperaturer. Om flaska läsk är ur kylskåpet och placeras på köksbänken, som är i rumstemperatur, disk och den flaska läsk är i termisk kontakt. Värmeenergin från disken flödena till kall flaska läsk. Så småningom kommer deras temperatur vara lika och de kommer vara i ett tillstånd av termisk jämvikt. i termiska system som medför föremål i termisk kontakt, värme flödar från varmare föremål, som innehåller mer värmeenergi, till den svalare objekt, som innehåller mindre värmeenergi. Därför kan föremål och system antingen vinna eller förlora värme. De tekniska skäl inte kan vinna eller förlora kallt, men eftersom det inte finns någon särskild "kall energi. " I ett termiskt system, förlorar den varmare värmeenergin till den svalare objektet tills jämvikt uppnås.

Konceptet av termisk jämvikt är oftast används och studeras inom området kemi, särskilt i studier av termodynamik. Termodynamik är vanligtvis lärs ut på grundnivå i hög kurser skolan kemi, men det är en mycket komplicerad fråga som inte är helt förklarat för studenter till avancerad kemi och klasser fysik på universitetet.

Tillsammans med sin plats i labbet, har termisk jämvikt en mycket viktig plats i naturen. Kemiska system finns i många levande och nonliving saker i naturen och behålla dessa system i ett tillstånd av jämvikt är mycket viktig. I den mänskliga kroppen, till exempel enzymer som är involverade i otaliga kemiska reaktioner som är avgörande för livet. Enzymer dock bli oanvändbara när de blir för hög eller för låg i en temperatur. De måste ligga kvar på en konstant jämvikt kunna fungera, och de måste vara funktionella för själva människokroppen ska fungera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.