Vad är solvärme?

Termisk solenergi är en form av energi som solen används för att producera värme som kan användas på olika sätt. Människor har använt solvärme för tusentals år för olika uppgifter, och modern teknik har avsevärt utökat ansökningar om solens värmeenergi. Detta bör inte förväxlas med solenergi, där solens ljus används för att producera elektrisk energi. En del av ansökningarna för solenergi är mycket gamla. Till exempel är sol torkning en teknik som använder värme från solen i konservering av livsmedel. I denna ansökan, är livsmedel som anges på stenar, och solens värme används för att torka dem. Indunstning dammar som de som används för att koncentrera salt även använder solvärme, och avsaltningsanläggningar kan också tillämpa denna energi.

Denna form av energi kan också användas för matlagning, ibland i mycket kreativa sätt. Solar ugnar använda solvärme och solvärme kan användas för att värma vatten för att generera ånga för matlagning. Pastörisering kan också ske med användning av koncentrerad värme från solen. Ett annat användningsområde för denna typ av energi är i destillation av vätskor, och, naturligtvis, i varmt vatten uppvärmning. Vatten värms upp med solvärme kan användas för bad, städning och matlagning. Den kan också användas för uppvärmning av hushåll, varmvatten, till exempel, kan spridas under ett golv att värma den.

Termisk solenergi kan även användas för kylning, även om det låter paradoxalt att utnyttja värmen kyla ner saker. I denna ansökan är det används i en process som kallas evaporativ kylning som kan användas för att hålla byggnader cool. Alla dessa ansökningar om solens värme kan vara grundläggande till avancerade, tillgänglig för människor i samhällen över hela världen, inklusive samhällen i utvecklingsländer.

Slutligen, värme från solen kan användas för elproduktion. Detta kräver något omfattande stöd tekniken, men en fördel är att eftersom värmen kan lagras, kan en solvärme anläggning fungerar 24 timmar om dagen för att möta makt behov. Dessa anläggningar ligger vanligen i områden som får mycket sol, så att det högsta beloppet av termisk solenergi kan utnyttjas. Torn och reflekterande matriser av olika slag kan användas för att samla in solens värme och koncentrera den i syfte att producera el.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.