Vad är marinarkeologi?

Marin arkeologi, även känd som maritim arkeologi, är läran om vattnet artefakter och landskap. Ofta innebär detta att studera skeppsbrott, men även andra intressanta ubåt arkeologiska har blivit kända såväl som resterna av förhistoriska campingplatser i Nordsjön, eller skräp kvar när en jordbävning liquefies mark som en hamnstad, såsom Port Royal i Antillerna. Vanligtvis artefakter underwater förfallet snabbt, men i vissa fall, så få som en av flera hundra, är att bevara anmärkningsvärt, och artefakter som skulle ha försvagats eller plundrad sedan länge på land fortfarande. Ett berömt exempel är vraket efter Mary Rose , en Tudor-eran örlogsfartyg som sjönk i en strid med den franska 1545.

Några av de mest fascinerande arkeologiska bevis för att antika världen kommer från mycket gamla vrak med bevarade material. Äldsta vrak som skall utredas inom marinarkeologi är från bronsåldern, med vissa fartyg och kanoter går tillbaka ända till 1400 f. Kr. eller tidigare. En av de mest kända är Uluburun skeppsbrott, ett välbevarat skeppsvrak utanför södra kusten av Turkiet med en omfattande last. Lasten ingår elfenben, flodhäst elfenben, koppar tackor, göt tenn, obearbetade glas, egyptisk ebenholts, guld, strutsägg, TEREBINT harts, elfenben fartyg, ett guld kalk, olika jugs, lampor, vaser, en italiensk svärd, europeiska spjut en sten ceremoniell yxa, och mycket mer. Så stora fynd av intakta material är mycket sällsynta i ovan ytan arkeologi, upptäckten av gravar för faraonerna är en av de främsta och enda exempel.

Nästa större gruppen av imponerande skeppsvrak i marinarkeologi är de från den sena bronsåldern och tidiga järnåldern i Grekland och Rom. Den enorma glädje pråmar av den romerske kejsaren Caligula har upptäckts i Lake Nemi, Italien, där det friska vattnet inbjuder till ett bättre bevarande av trä och artefakter. En av dessa (fragmentariska) pråmar var 104 meter (341 fot), den tredje största trä fartyg som någonsin byggts, med ett större fartyg som inte byggs förrän omkring 1800 år senare. Kallad "Caligula's Giant Ship," det var sex däck hög och kunde hålla över 1000 personer. Caligulas Giant fartyget har kommit att symbolisera den hedonism och egoism Caligula och andra romerska kejsare som Nero.

En vanligare, samtidigt spekulativ sammanslutning av marinarkeologi i det allmänna medvetandet är att med en eventuell upptäckt av Atlantis. Även om Atlantis var helt klart en litterär enhet uppfunnen av Platon för att beskriva sin ideala samhället, i tusentals år många människor har blivit lurade att tro att det faktiskt existerade, vilket har föranlett omfattande undersökningar under vattnet. Några av dessa undersökningar har faktiskt dykt upp några intressanta artefakter, men i varje fall de har samband med kända kulturer i den antika världen, aldrig ett helt nytt och oupptäckt kultur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.