Vad är kolnanorör?

Kolnanotuber är hexagonally formade arrangemang av kolatomer som är rullade till rör. Dessa små halm-liknande flaskor med rent kol har användbara elektriska egenskaper. De har redan använts för att göra små transistorer och endimensionella koppartråd. utvecklades De med hjälp av nanoteknik, ett relativt nytt område som handlar om att bygga elektroniska kretsar och apparater från enstaka atomer och molekyler. Nano: en thousand miljondels enhet. En nanometer är alltså en thousand miljondels meter. Första nanofabrication experiment inträffade 1990 när enskilda xenonatomer placerades på ett nickel substrat och används för att klargöra företagets logotyp. Ett primärt mål för nanoteknik är att bygga datachips och andra enheter som är tusentals gånger mindre än de är nu.

Kolnanotuber har enorma teoretiska möjligheter men har inte levt upp till den hype som omger deras utveckling. Forskare har fortsatt att leta efter sätt att använda dem, men eftersom ansökningar har potential att vara mycket lukrativ. har forskare nyligen lyckats förändra nanorör av kol så att de levererar elektroner när den utsätts för ljus. har detta skett genom att ha två fasta ringar av kol molekyler sandwich en ferrocen (järn) molekyl . Ferrocene är känt för sin tendens att ge upp elektroner. När de utsätts för synligt ljus, accepterade kolatomer ferrocen molekylen. Det är första gången som kolnanorör har hybridiseras genomgå ljusinducerad electron transfer. Forskare säger att dessa modifierade kolnanorör är det första steget i att bygga solceller med denna teknik. Den nyupptäckta förmåga kolnanorör att fungera som elektron källor har stor potential. Kolnanorör kanske en dag ersätta metall trådar i röntgenapparater, som tenderar att bränna ut snabbt. Forskarna hoppas att använda dem för att utveckla bärbara röntgenapparater för att användas i flygplatsens säkerhet, ambulanser och tullens arbete.

Kolnanotuber också har stor betydelse för användning i platta bildskärmar, generatorer mikrovågsugn, utrustning för elektrisk överspänningsskydd och hög lampor intensitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.