Vad är kärnan i Jupiter?

Jupiter är den femte planeten från solen och den mest omfattande, vilket motsvarar knappt 320 Earths. Den del av planeten som vi kan se-det molntopparna-består av 90% väte och 10% helium. Att vara en gasjätten, är Jupiters sammansättning mer liknar den sammansättning av stjärnor och universum i allmänhet, i motsats till steniga planeter som jorden, främst uppbyggda av tunga grundämnen som syre, kisel, nickel och järn.

vara den mest massiva planeten är Jupiter inredning högt tryck, vilket gör det mycket varmt. Jupiters Interiören är ca 71% väte, 24% helium och 5% övriga delar av massan. Kärnan i Jupiter tros vara främst järn, det tyngsta inslaget finns i betydande mängder i solsystemet. Om du skulle resa till kärnan av Jupiter, med början vid den övre atmosfären, är en av de första iakttagelser du kan göra ökande helium med djup. Ca 1000 km (621 mi), väte som utgör majoriteten av Jupiters atmosfär långsamt blir mer och mer tät, så småningom nå en flytande fas. Gränsen mellan gasformiga och flytande väte i Jupiters atmosfär är tänkt att ske gradvis.

ännu djupare, flytande väte blir komprimerade nog att ta på sig ledande egenskaper, in i en fas som kallas metalliskt väte. Kärnan i Jupiter är omgiven av ett lager av metalliskt väte som sträcker sig utåt för att så mycket som 78% av radien av planeten. På jorden har metalliskt väte endast framställts i ett laboratorium för ungefär en mikrosekund, vid tryck på över en miljon omgivningar (> 100 GPa gigapascals), och temperaturer på tusentals Kelvin. I Jupiter, är metalliskt väte vanligen i flytande form.

I övergångszonen mellan normal och metalliskt väte, är temperaturen tros vara 10. 000 K och trycket är 200 GPa. Dessa villkor är redan mer extrem än något som finns i solsystemet utanför gasjättar och solen själv. Under en extremt tjockt skikt av metalliskt väte är kärnan i Jupiter själv, vars egenskaper är inte kända. Temperaturen i kärnan av Jupiters uppskattas till 36. 000 K och trycket vid ca 3,000-4,500 GPa. Även om detta verkar vara mycket, är det inte någonstans i närheten av vad som är nödvändigt för att uppnå stjärnornas tändning och för planeten att bli en stjärna. För att uppnå dessa förutsättningar beräknas planeten skulle behöva vara 75 gånger mer massiv än den är nu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.