Vad är en dubbelstjärnesystem?

En dubbelstjärnesystem är en stjärna system med två stjärnor som kretsar runt varandra. Flera star system, såsom trinaries, etc. också oftast kategoriseras med hjälp av samma term. Star system med så många som sju av varandra omloppsbana organ har klassificerats. är det tänkt att binära stjärnsystem är ganska vanligt i universum, och kan faktiskt vara i majoritet. Detta beror på att dammoln som faller ihop och bildar stjärnor ofta har mer än en tyngdpunkt. Om dessa små klumpar, bildar de planeter eller bruna dvärgar, om stora de utgör stjärnor. Dubbelstjärnor sägs vara följeslagare stjärnor av varandra.

Dubbelstjärna system är mycket viktigt i astronomi, eftersom kartläggningen ömsesidigt banor gör att man kan uppskatta deras massa. Uppskatta massan är användbart för att kontrastera den mot temperatur och uppenbara luminositet, hjälper oss att avgöra absoluta ljusstyrka och avstånd. Förmörkelse binärer, där stjärnor i ett binärt system eclipse varandra regelbundet ur vår synvinkel, är särskilt användbara. Sättet de ömsesidigt eclipse varandra kan användas för att beräkna deras storlek, densitet, luminositet, och avstånd. Förmörkelse binaries har använts för att mäta avståndet till andra galaxer, till exempel Andromedagalaxen och Triangelgalaxen, med en felaktig faktor mindre än 5%.

närmaste stjärnsystem, Alpha Centauri, är en dubbelstjärna system, bestående av två nära bana runt solen medelstora stjärnor kretsade runt i sin tur av en röd dvärg. De två center stjärnor har en elliptisk bana runt varandra, kom så nära som 11 AU och skilja så långt som 35 AU, och göra en komplett cykel var 80 år. På grund av den kaotiska dynamiken i ett sådant system är det inte sant "beboelig zon" där yttemperaturen bor ungefär konstant. Yttemperatur förändringar från år till år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.