Vad är en Sunshine Recorder?

Ett sätt att varaktigheten av "solsken" mäts är genom en Campbell-Stokes solsken recorder. Den består av en glas burk eller sfär som leder solljus på ett kort som behandlas med en särskild kemikalie. Solen bränner eller chars ett märke på kortet. Denna märkning, kallas spår, mäts och omvandlas till en längd av tid. Termen "solsken" innebär att Campbell-Stokes solsken brännaren inte kan fungera när solen går ner eller stigande för dagen, endast då det kan ge direkta strålar av solsken.

Med Campbell-Stokes solsken brännaren är kortet ändras en gång varje dag. Det är relativt korrekt och ger en total varaktighet på solsken till närmaste tiondels en timme varje dag på året. Solen förändringar höjd flera gånger under året, så det finns tre olika kort som kan användas. Korten är förknippade med de olika årstiderna och är skapade för att passa med höjd av solen. Ibland avläsningarna som skapas med solsken brännaren är svårtolkade, men har använts i flera år. Ibland spår eller märken på korten bränna för djupt, vilket gör dem en utmaning att läsa. Intressant nog finns elektroniska versioner av Campbell-Stokes solsken recorder. Avläsningar av dessa elektroniska modeller är vanligtvis mycket enklare att följa, vilket gör dem en ny favorit. Avläsningarna konverteras till Campbell-Stokes värdering, vilket gör att data lätt att jämföra.

En ny version av solsken brännaren är elektronisk solarimeter. Man kan läsa intensiteten av solstrålningen och uttrycker sin data i watt per kvadratmeter. Solstrålning kan vara i två typer: direkt eller diffus. Om det är direkt strålning når strålning solarimeter direkt från solen. Om det är diffus strålning når det solarimeter efter att det har spritts av damm, partiklar i atmosfären, och molekyler gas. Avläsningarna är till nytta för dem som är intresserade inom jordbruket och förändringar i klimatet.

Forskare är alltid forskar nya sätt att mäta solljus. Den äldre solsken brännaren snabbt ersätts med nyare, mer känslig utrustning, såsom solarimeter. Som solskenet brännaren blir föråldrad, har en del samlare och personer som är intresserade av att spåra solen hemma börjat deras strävan att köpa sin egen inspelning. Priserna varierar beroende på kvalitet och storlek på enheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.