Vad är den kambriska perioden?

kambriska perioden är en geologisk period som sträcker sig från 542 till 488 miljoner år sedan. Under många decennier, var känd för att vara tänkt som den första geologiska perioden innehålla flercelliga livet. Sedan 1967 har forskare konstaterat att flercelliga livet fanns före den kambriska perioden (det Ediacaran perioden), men det mesta var ganska enkel och icke-rörliga, bestående av fronds och påsar med en tydlig vadderade utseende. Ändå, den kambriska eran var den första som innehåller några verkligt komplexa liv-inklusive föregångarna till moderna djur phyla. Däremot, är bara några företrädare för modern phyla finns i Ediacaran.

kambrium börjar med utseendet av de tidigaste trilobiter och många fossil av vad som kallas den lilla Shelly fauna, men några exempel på den senare har senare hittats i slutet Ediacaran också. Den lilla Shelly fauna och trilobiterna är bland de tidigaste hårda arbetsföra djur i fossila fynd, och i århundraden var den tidigaste kända fossilen av flercelliga djur. Archaeocyathids ( "antik koppar") är en markör i början av kambrium, sannolikt svampar som liknar horn koraller. Archaeocyathids var de första revet-byggare på planeten, och trivdes till cirka 23 miljoner år tills jag går in en kraftig tillbakagång för 520 miljoner år sedan. När den kambriska perioden utvecklats, många fantastiska fossil uppstår. Så många fascinerande nya organismer förekommer i ett sådant evolutionärt kort tid (10-15 miljoner år) att perioden har kallats den "kambriska explosionen. "Det är Marella , en udda trilobit-liknande leddjur, fem-eyed Opabina , med en klo på en stjälk som sticker ut från huvudet, det" taggig slug " Wiwaxia , vars stam okänd, tidig echidnoderms, stam-gruppen kräftdjur, den taggiga-limbed Kerygmachela med sin långa cerci, tidigt jawless fisk Myllokunmingia , som är den tidigaste ryggradsdjur eller craniate känd, svamp-bete sammet maskar; hyoliths, gåtfulla koniska skal djur, monoplacophorans, enkel skal blötdjur, brachiopoder, stationära stegade djur som ytligt sett liknar musslor, och "King of the Jungle" av Cambrian period, den enorma (för sin tid-det var en meter lång) "Strange räka" Anomalocaris med sina stora ögon och dubbla bihang utfodring på huvudet. Innan denna punkt, djurs liv hade varit ganska tråkig och vanlig. Den kambriska är utmärkande för att den hade en unik grupp faunas, ibland kallad "trilobit faunas" som aldrig dominerade jorden igen i alla era . I Ordovician perioden omedelbart därefter visade nya djur, inklusive mer avancerade blötdjur exempel bläckfisk, som svepte undan den gamla ordningen. Djur blev också större, medan de flesta djuren i kambrium var inte större än några inches i längd, meter lång och längre djur blev betydligt vanligare i ordovicium och efterföljande perioder.

En annan sak den kambriska perioden är känd för är den första kända spår fossil av djur gå på land- Protichnites och Climatichnites , Chevron-formade spår upp till 6 inches i diameter antingen av en stor leddjur eller snigel-liknande organism. Dessa djur inte kommer spendera mycket tid på marken, men kan ha flyttat över den våta sanden vid stranden tillfälligt, för att rengöra mat partiklar som annars skulle ha lämnats orört.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.