Vad är chemiluminescence?

Termen "chemiluminescence" beskriver utsläpp av ljus och värme som ett resultat av en kemisk reaktion. Det är en form av elektromagnetisk strålning som bara råkar falla i det synliga spektrat, vilket gör det lätt att se och identifiera. Det mest kända exemplet på chemiluminescence är förmodligen den kemiska reaktion som används för att göra Glow Sticks tändas, vilket är resultatet av sprickbildning en liten flaska av en kemikalie till en kemisk den kommer att reagera med. När chemiluminescence inträffar hos djur, kallas det Mareld. Flera djurarter använder chemiluminescence som en signal, eller för att locka byte, eldflugor är anmärkningsvärda producenter av Kemiluminiscens reaktioner, liksom vissa alger. När utsätta kemikalier till en elektrisk ström skapar en lysande reaktion, det kallas electrochemiluminescence. Det finns alla möjliga intressanta ansökningar chemiluminescence. Till exempel reagerar Luminol, en kemikalie som används i stor utsträckning den rättsmedicinska samhället, med järn för att generera en lysande reaktion. När forensics lag vill avgöra om spår av blod på en brottsplats kan de spray webbplatsen med Luminol att generera en reaktion. Chemiluminescence kan också användas för att söka efter spår av andra reaktanter på en plats, under förutsättning att en kemikalie som genererar en Kemiluminiscens reaktion kan erhållas. Vissa gasfas reaktioner uppvisar också denna egendom, så chemiluminescence kan användas för att söka efter spår av vissa föroreningar i luften.

Ljuset från sådana reaktioner är ofta en tråkig grön eller blå färg och ljusstyrka varierar, beroende på de kemikalier som berörs och hur mycket kemikalier närvarande. Ibland kan chemiluminescence vara väldigt ljusa, och sådana reaktioner används ofta för att visa denna intressanta fastighet i labbet till studenter. Vid andra tillfällen kan chemiluminescence vara mycket mer subtil, som kräver ett skarpt öga för att upptäcka spåren av reaktionen.

När reaktionen fortskrider, kemisk sammansättning ändras, och ljuset börjar dö innan tynar bort helt på grund av omställningen. Ofta är chemiluminescence mycket kort, åtminstone för blotta ögat, trots att vetenskapliga verktyg kan användas för att mäta reaktionen som den fortsätter. Stegen i reaktionen kan också användas för att ge ledtrådar, med forskare analysera hur länge reaktionen sker i olika faser, och hur färg-och ljusstyrka förändras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.