Vad är Ultraviolet Irradiation?

Ultraviolett strålning är sterilisering av antingen vatten, luft, eller föremål genom användning av en viss våglängd av ultraviolett ljus. Detta är ett vanligt sätt att desinfektion av avloppsvatten och dricksvatten för hus och institutioner. Denna metod för desinfektion inte leder till giftiga biprodukter som kan framställas genom klorering av vattnet.

ultraviolett strålning är inte synlig för blotta ögat och släpper kortare våglängder än synligt ljus. Dessa våglängder mäts i nanometer (nm). Det finns flera olika typer av ultraviolett ljus (UV), och varje har olika våglängder. Solljus släpper ut alla dessa, men kortvåg ultraviolett ljus (UVC) som används i ultraviolett desinficering är sållas bort av jordens atmosfär. Det innebär i det mikroorganismer inte har motstånd mot den. En typisk UV desinficering systemet är en speciell kvicksilverånga lampa gjord av kvartsglas som släpper ut en våglängd på 254 nm, känd som en bakteriedödande lampa . Den maximala våglängd där DNA absorberar är 260 nm. Sålunda, vid 254 nm, är DNA från mikroorganismer skadade, och de kan inte föröka sig. Detta ultraviolett bestrålning dödar inte dem, men de är ohjälpligt skadade. En sådan UV autoklav är effektivt mot bakterier, virus, parasiter, svampar och sporer.

För ultraviolett bestrålning för att lyckas, mikroorganismen måste vara i direkt kontakt med UV-ljus strålar. Också, för en UV vattenrenare att fungera, kan vattnet vara grumligt. Om den är grumlig, måste det filtreras först, eller behandlas med aktivt kol. Det är viktigt att ljuset förbli starkt, så lampa underhåll är en viktig del av ett UV-system. Hem enheter bör ha ett larm som en varning om lampan inte fungerar.

Med tanke på allmänhetens oro över de giftiga biprodukterna från klor-behandling, ultraviolett strålning används oftare för vattenrening av både dricksvatten och avloppsvatten. Ett problem är att det inte finns några rester kvar i vattnet att fortsätta desinfektion efter att ljuset har träffat det. Därför, om vattnet blir förorenat efter den inledande behandlingen, kommer den att stanna förorenade. Av denna anledning bör ultraviolett vattenrenare ligga nära platsen för slutlig användning, för att minimera risken för efterföljande kontamination. I hemmet enheter, är ultraviolett bestrålning ofta det sista steget i en process som också kan inkludera någon annan form av behandling, såsom vatten-mjuknings eller omvänd osmos.

Ultraviolet bestrålning är särskilt användbart vid behandling av vattnet i hem som hämtar sin försörjning från brunnar, sjöar eller vattendrag. Människor som är oroade över effekterna av klor biprodukter, vanligtvis de-KLORERA deras vatten och använd UV-bestrålning för att desinficera det efter denna behandling. Kommersiella organisationer tycker ofta det lättare att använda en UV-desinfektion än att KLORERA vatten. Vatten på flaska är också ofta desinficeras på detta sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.