Vad är Project Constellation?

Project Constellation är en plan för den amerikanska regeringen, via Europeiska rymdorganisationen NASA att landa en människa på månen upprätta en permanent bas där, och skapat förutsättningarna för en eventuell Mars mission. Som det nu är tänkt, består Project Constellation av konstruktion, tillverkning, provning och användning av tung boosters (Ares I Ares IV, Ares V), två nya rymdfarkost (Orion Crew fordon och Altair Lunar Lander), och en Lunar Booster (Earth Departure Stage).

Project Constellation kan betraktas som en moderniserad version av Apollo-projektet från 1960, med mer av ett öga mot ett permanent månen bas och en framtida Mars mission. Projektet Constellation väntas kosta 20 miljarder US dollar över tjugo år (2004-2024), med kostnaden för rymdfarkoster order att inte överstiga 3,5 miljarder dollar dollar. Som jämförelse kostade Apolloprojektet 28 miljarder dollar US-dollar (2006 dollar), medan Shuttle programmet kostar $ 145 miljarder euro (2006 dollar). Det huvudsakliga målet i Project Constellation är att placera en människa på månen 2020 . Detta är en mer avslappnad tidslinje än Apollo-programmet, som aviserades i 1961 och nådde månen av 1969.

För att nå månen, använde Apollo uppdragen en omloppsbana runt månen Rendezvous (LOR) tillvägagångssätt, avfyra en tvådelad farkoster i omloppsbana runt månen. En del av farkosten (Lunar Module) lossnat från den andra (Command Module), ned till månen, sedan gjorde en rendez-vous med Command Module i omloppsbana runt månen. Dessa båtar återvände sedan till jorden tillsammans. Projektet Constellation kommer att lägga större vikt vid Earth Orbit Rendezvous (EOR). I EOR, är de förnödenheter och bränsle lanseras separat från astronauterna. Dessa rymdfarkost länk sedan upp i omloppsbana runt jorden innan deras resa till månen. Vid ankomsten till månen, är Orion Crew Vehicle kvar i omloppsbana obemannade, medan de fyra personers besättning ombord på Altair Lunar Lander för ett besök på månen. Efter avslutade sin vistelse, krokar Altair åter upp med Orion, och de återvänder till jorden. Detta uppdrag tillvägagångssätt kombinerar EOR och LOR.

NASA har testat en uppblåsbar livsmiljö i Antarktis för att användas av astronauter Project Constellation. Detta skulle kunna utgöra kärnan i en framtida Månbas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.