Vad är Phobos och Deimos?

Phobos och Deimos är Mars månar. De är bland de minsta kända månar i solsystemet, med en genomsnittlig diameter på 22,2 km och 12,6 respektive. Phobos omloppsbana ytterst nära Mars yta, med en höjd på endast 6000 km (3728 mi). Detta är förhöjda i jämförelse med exempelvis den internationella rymdstationen, som banor ca 350 km (217 mi) ovanför jordens yta, men det är det närmaste omloppsbana runt månen i någon större planet ännu inte känt. Phobos omloppsbana Mars var sju och en halv timme, i jämförelse med den internationella rymdstationen ISS kretsar runt jorden varje timme och en halv.

Från Mars yta, kan Phobos observeras transiteras solen, som utgör omkring 20% av skivan. Deimos, liknande storlek som Phobos men betydligt mer avlägset, som kretsar runt 23. 460 km (14. 577 mi) ovanför Mars yta, bara visas som en svart prick transiteras solen, vilket den gör regelbundet. Både genomfartsvägar händelser har observerats av Rovers på Mars yta.

Phobos och Deimos är inte stora nog att vara i hydrostatisk jämvikt, dvs sfärisk. Phobos är så oregelbunden form och djup i Mars allvar väl att allvaret på ytan varierar med så mycket som 450%. Dess flykthastigheten är endast 11 m /s-det här är för hög för en människa att hoppa av sin yta, som de snabbaste människa hopp är endast ca 2 m /s-men svag raket eller en spiral fjäder skulle räcka. Du kan även skapa en ramp och köra bil fort nog för att uppnå flykthastigheten, så länge du kan leverera syre till din förbränningsmotor.

Phobos är täckt med udda spår och en stor krater namn Stickney, efter hustrun till dess upptäckare, Asaf Hall, ett huvud astronom vid US Naval Observatory i slutet 19th century. Upptäcka Mars månar krävs en 66-cm/26-in teleskop, den största i världen vid den tiden. Högsta högupplösta bilder av Phobos och Deimos hittills har tagits av Mars Global Surveyor, som trädde Mars omloppsbana 1997 och med vilken kontakt förlorades under 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.