Vad är Paleogen perioden?

Paleogen perioden är den första av två perioder är Kenozoikum, som sträcker sig från dinosauriernas utdöende (utom fåglar) 65,5 miljoner år sedan till idag. Den Paleogen dessutom sträcker sig från 65,5 miljoner år sedan till 23 miljoner år sedan. Den Paleogen får betraktas som i början av ålder Däggdjur, i motsats till Age of Reptiles som kom före. Det består av tre delar, vardera ca 13 miljoner år Längd: Paleocen eocen och oligocen.

Under Paleogen perioden kontinenterna gradvis förflyttas från sin gamla konfiguration, sammanställd nära varandra, till sin nuvarande utformning, mer fördelas. Med 50 miljoner år sedan var jorden närmar sig vad vi anser normalt, trots att Indien var en ö och en stor del av Centralasien var översvämmade. Jordens medeltemperatur började som typiskt, sedan snabbt började minska, en trend som har fortsatt fram till ganska nyligen.

I Paleogen perioden, tät skog utvidgas till mer extrema breddgrader än under jura. Havsnivåer minskade exponera stora mängder jord som tidigare varit under vatten. Afrika och Sydamerika var båda ö kontinenterna under denna period, att utveckla sina egna unika flora och fauna.

Fåglar, förfäder överlevande dinosaurier, utvecklats till något nästan som sin nuvarande form under Paleogen. Utan dinosaurierna att styra landet, däggdjur frodades, några växer till stora proportioner. Förfäderna till noshörningar, hästar, katter, apor, hundar och utvecklats under de Paleogen perioden. De mest framträdande däggdjur under den tidiga Paleogen perioden kommer från grupper som nu är utdöda, men nära sitt slut, hade många av de direkta evolutionära förfäder till moderna former utvecklats. Många av de små däggdjur liknade klätterpungdjur eller tvättbjörn i utseende. De ekologiska nisch som tidigare ockuperades av dinosaurier nu ledig, däggdjur upplevde adaptiv strålning i en mängd nya former.

Även däggdjur var inte särskilt stor ännu, stora flygförmåga fåglar fanns, dominera mark i vissa områden. Några av dessa var så hög som 2 meter och var grymma rovdjur. I havet, vattenlevande däggdjur som valarna utvecklats, vissa växer till så mycket som 25 meter. Få fossil av liv i Australien och Antarktis har grävts fram ur denna period.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.