Vad är Operation Crossroads?

Operation Crossroads var fjärde och femte kärnsprängningar i historien, efter Trinity-provet och atomär bombningen av Hiroshima och Nagasaki. De två detonationer kallades Able och Baker . Det detonerar var liknande i avkastning till Trinitytestet (20 kiloton trotyl motsvarande), Hiroshima (13 kt) och Nagasaki (21 kt), med en avkastning på 21 kiloton för Able och 23 kt till Baker . Operation Crossroads ägde rum i Marshallöarna, med små flottor av övergivna fartyg är målen.

Operation Crossroads var den första detonation av kärnvapen till sjöss, liksom den första kärnvapenprov att tillkännages i förväg. Provningarna inträffade på den 1 juli, 1946 för Able , 25 juli 1946 för Baker . Ett tredje test, Charlie , var planerat, men därefter avbryts av opublicerad skäl.

Operation Crossroads var det första tillfället för forskare och militärer att se effekterna av en kärnvapenexplosion till havs, och för många inte är närvarande vid Trinity provet första gången observera en nukleär explosion personligen. Med rivaliteten mellan USA och Sovjetunionen ökar, trodde många vid tiden kärnvapen skulle kunna användas i krig igen. USA ville ha en solid fördel, och att ligga steget före i kärnvapen teknologi.

Operation Crossroads ingår en antenn test ( ), där bomben detonerade på en höjd av 520 feet (158 m), och en ubåt test ( Baker ), som inträffar 90 fot (27 m) under vattnet. Baker Jag sattes av en landning fartyg som hade använts under invasionen av Iwo Jima, LSM-60 , som blev den första fartyget att använda kärnvapen. LSM-60 bodde på plats under explosionen, och var förångas helt.

Den Able test sjunkit fem fartyg: Sakawa , en Kejserliga japanska flottan kryssare, USS Anderson , USS Lamson , USS Carlisle , USS Gilliam . Baker sjunkit sju fartyg: Nagato , en Kejserliga japanska flottan slagskepp, USS Arkansas , USS Saratoga , USS Apogon , USS Pilotfish , USS LSM-60 , och District Craft YO-160. Prinz Eugen överlevde båda testerna, men var så radioaktivt efter den prövning som reparera sina läckorna skulle ha varit opraktiskt, och skeppet kantrade på närbelägna Kwajalein Atoll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.